Hírek

Это электрический – A KAMAZ Magyarországon gyártja elektromos kisautóját?

Könnyen lehet, ugyanis január 24-én az ITM és a KAMAZ gyár képviselői szándéknyilatkozatot írtak alá arról, hogy még az idén elindul az orosz gyártó magyarországi kutatás-fejlesztés (K+F) központja hatvanöt magasan képzett mérnökkel. Két éven belül a duplájára emelik a létszámot, és 2025-ben már az KAMAZ kisautóját, a Kama-1-et, vagy akár buszokat is.

Borítóképen: Van tapasztalat – A Mosgortrans városi elektromos busza, KamAZ-6282, Moszkva (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Pulux11)

Az ITM és a KAMAZ között tavaly nyáron kezdődött egyeztetés a kétoldalú együttműködés kialakítása céljából az elektromos járműipar területén. A tervezett kooperáció két lépcsőben valósulhat meg, az első ütem a közös kutatás-fejlesztésre fókuszál. A magyar fél a mérnöki csapatépítés támogatásával, az egyetemi és ipari partnerségek ösztönzésével, világszínvonalú tesztkörnyezet biztosításával segíti a munkát. A magyarországi K+F központ 2024-re 130 szakembert foglalkoztathat – írják a közleményben.

A KAMAZ csoport Oroszország legnagyobb autóipari vállalata, a világon az első húszba tartozik a nehéz tehergépjárművek gyártásában. Csak teherautóból több mint hatvan modellt kínál, de egyebek mellett pótkocsikat, autóbuszokat, motorokat is készít. Termékei több mint 80 országban üzemelnek. A KAMAZ 2018-ban megkezdte az elektromos buszok sorozatgyártását is. A szándéknyilatkozatot a vállalatcsoport képviseletében Igor Povarazdnyjuk, a KAMA PSC főigazgatója írta alá – tájékoztatott az ITM.

Legkorábban 2025-től állíthatnak itt elő az induláskor évi mintegy 32 ezer elektromos járművet. A magyarországi üzem a tervek szerint 2030-ra közel tízszeresére növelheti termelését. Az elképzelések valóra váltása érdekében vegyesvállalatot hozhatnak létre a felek.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a következőt nyilatkozta az aláírás kapcsán:

“A járműgyártás a hazai gazdasági növekedésben, ipari teljesítményben, foglalkoztatásban és kivitelben is meghatározó ágazat. Magyarország egyértelmű érdeke tehát, hogy a több szempontból korszakváltáson áteső szektor fenntartható jövőjét jelentő minden területen erősítse képességeit. A tiszta elektromos járművek fejlesztésében a ZalaZONE tesztpályával, előállításukban pedig az európai szinten élenjáró akkumulátor-gyártókapacitással fogunk pozíciót. A KAMAZ fél évszázados tapasztalattal bír az iparágban. Az együttműködésnek köszönhetően budapesti székhelyük jelentős elosztó központtá válhat az európai értékesítésben.”

Fontos információ, hogy a KAMAZ újabb 500 buszra kapott megrendelést Moszkvától, így az orosz fővárosban immár 1.500 KAMAZ gyártmányú elektromos busz rója az utakat.

Ajánlott Cikkek