Foci Magyarság Nagyjaink Semleges Térfél Sport Sport Tájak/korok Történelem Történelem Videók

100 Éve született az Újpest legendája Szusza Ferenc

Szusza Ferenc (1923–2006), a magyar labdarúgás egyik ikonja, aki pályafutását az Újpesti Dózsa csapatában töltötte, minden idők egyik leggólerősebb csatára. Születésétől fogva Budapesthez kötődött, és már fiatalon elkezdett ragyogni a labdarúgás világában. Életében 1008 mérkőzésen lépett pályára, és lenyűgöző 1132 gólt szerzett, mérkőzésenkénti gólátlaga 1,12 volt.

Szusza a Filmvásznon és a Pályán

Szusza nem csak a pályán, hanem a filmvásznon is hagyott mély nyomot. Két filmben is szerepelt, köztük a ‘Civil a pályán’ című filmben, ahol a focista Teleki Jóskát alakította. Ezek a filmek tovább erősítették hírnevét és népszerűségét.

A Klubcsapatban Elért Sikerek

Az Újpest csapatában eltöltött idő alatt Szusza hatalmas sikereket ért el, többek között 4 bajnoki címet nyert meg a csapattal. Bajnoki mérkőzéseken elért 393 gólja lenyűgöző teljesítményt képvisel.

Szerepe a Magyar Válogatottban

A magyar válogatottban is kiemelkedő teljesítményt nyújtott, 24 válogatott mérkőzésen 18 gólt szerzett. Ezzel az ország egyik legnagyobb labdarúgói közé emelte magát.

Sikeres Edzői Pályafutás

Szusza edzőként is sikeres volt, több csapatot is vezetett, köztük a Győri ETO-t, az Újpesti Dózsa-t, az Egri Dózsa-t, a Górnik Zabrze-t, a Real Betis-t és az Atlético Madridot. Spanyolországban a „Mágus” nevet kapta, ami a tisztelet és elismerés jele volt.

Örökség és Emlék

Szusza Ferenc öröksége tovább él a Szusza Ferenc Stadionban, amely a nevét viseli. Nem csak egy kiváló sportoló volt, hanem egy inspiráló személyiség is, aki mély nyomot hagyott a magyar és a nemzetközi labdarúgásban. Az ő emléke és teljesítménye örökké része marad a magyar sporttörténelemnek.

Szobrának felállítását a szurkolók kezdeményezték és adományaikkal is hozzájárultak .a megvalósításhoz. Szobra a stadionban ma is látható az .Az újpesti szurkolók és a magyar labdadarúgás szerelmesei bármikor leróhatják kegyeletüket.

Ajánlott Cikkek