Erdély Magyarság Történelem

104 éve: Lemond a Berinkey-kormány

Az úgynevezett Vix-jegyzék átadását követően a kormány kijelentette, hogy a követelések teljesíthetetlenek.

Borítóképen: Berinkey Dénes

A Vix-jegyzék az első világháborúban győztes Antant-hatalmak által a Párizs környéki békeszerződések alkalmával, 1919. február 26-án hozott határozatát és végrehajtásának előírásait tartalmazó levél, amelyet;

A Belgrádban székelő francia Magyarországi Hadsereg ideiglenes parancsnoka, Paul de Lobit hadosztálytábornok írt Károlyi Mihály köztársasági elnöknek.

Nevét átadójáról, Fernand Vix francia vezérkari alezredesről, a Budapesti Szövetséges Katonai Misszió vezetőjéről kapta.

Csapdahelyzet volt; ha a kormány elfogadja a jegyzéket, újabb területi veszteségekre számíthattak, így pedig a szociáldemokraták a kommunistákkal együtt kikiáltották a Magyar Tanácsköztársaságot.

A Vix-jegyzékben javasolt semleges övezet

Azon sokan és sokszor vitáztak, hogy mi lett volna a jobb döntés, hiszen így a  román propagandában a „nemzeti egységért folytatott háború” 1919 áprilisában már a tiszántúli, színmagyar lakosságú területeken folyt, viszont Berinkeyék nem bíztak senkiben, a semlegesség máza alatt újabb területek elcsatolásától tartottak.

Végül egyébként Berthelot és Apáthy között 1918. december 31-én született egyezményben Erdély román megszállására kialkudott Nagybánya–Kolozsvár–Déva vonalra vonatkozó, azt utólagosan jóváhagyó jegyzék (narancsos színnel jelölve) sem ért semmit…

Ajánlott Cikkek