Hírek

12 részes sorozat követi a pozsonyi csatáról készült filmet

Címlapon: Peter Johann Nepomuk Geiger: A pozsonyi csata (1850)

12 részes sorozat követi a pozsonyi csatáról készült animációs filmet. Erről egy videós beszámolóból tudni, amelyben Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter és a Magyarságkutató Intézet főigazgatója, Horváth-Lugossy Gábor beszél.

Az újabb mű, pontosabban művek a honfoglalás történetét mesélik majd el, a sorozatot pedig ugyanaz az animációs cég fogja készíteni, amelyik a pozsonyi csatáért is felelős volt. Utóbbit nem mellesleg rengeteg kritika érte, többek közt a történelemhamisítás miatt, illetve azért is, mert az alkotást egy sok éves videojáték motorjával gyártották le.

A történelemhamisítás érdekes kérdés, mert olyan pontokon kötöttek bele az alkotásba, ami nem a lényegi eleme a történelmi eseménynek, ugyanakkor igaz, hogy az ilyen típusú filmeknek (legyen az animáció, vagy élő szereplős!) pontosabban kell ábrázolnia az eseményeket, és nem árt a jobb történelemhűség (megjegyzés: mindig lesznek “fikázók”). Nekünk ugyanis nem kell nemlétező történelmet legyártenunk, mint azt teszik tőlünk északra, meg keletre…

Hogy milyen technikával készült a film? Véleményünk szerint ez pusztán pénzkérdés, mert az tény, hogy Magyarországon olyan jelentős kapacitás van azokból a szakemberekből, akik a ma létező legmodernebb animációkat készítik PC vagy konzol játékokhoz. Bizony elegendő kell, hogy legyen ilyen filmek igazán mai megjelenítésére is. A szoftver? Az meg tényleg csak pénzkérdés…

A lényeg azonban az, hogy lesz végre olyan magyar alkotás, ami a történelmünkkel foglalkozik, mert bizony ebben komoly adósságunk van eleinkkel szemben!

Ajánlott Cikkek