Vélemény Vélemény-cikkeink

A sport (is) rasszista! Egyesek szerint…

Már a cím sincs rendben, mert ugye a melegágy kifejezést is törölni kellene a szótárból, hiszen ez egy szexuális kisebbségre utal, ráadásul a címben pejoratíve használtuk! Veszünk hamut és megtépkedjük a ruhánkat, de előbb el kell mondanunk, hogy „a rasszizmus és az „öntudatlan elfogultság” a felelős a brit csapat etnikai összetételéért.” Igen, a brit olimpiai csapat maga a kirekesztés!

Borítóképen: A Brit zászló Tokiói Olimpián (forrás: japantimes.co.jp)

Azt hagyjuk, mert senkit nem érdekel, hogy Nagy-Britannia a negyedik helyen végzett az olimpiai éremtáblázaton. Hát hogy is lenne ez fontos, amikor a lényeg az, hogy milyen etnikai összetételben utazik az olimpiai keret! Nem mellesleg, most a feministák sem háboroghatnak, mert ezúttal több nő volt (200, mint férfi (175) az utazó brit sportolók között. Ugyanakkor megfontolandó, hogy miért nem volt transznemű, vagy ha volt is miért nem kapott érmet azért, mert transzi!

Na de vegyük komolyabbra, mert itt mégiscsak egy megbocsáthatatlan bűn elkövetésének vagyunk tanúi! Mert nem elég, hogy több fehér volt a csapatban (86%), mint Chris Grant, a Sport England – a brit Digitális, Kulturális, Média- és Sportminisztérium alá tartozó nem minisztériumi állami szerv – egyik tisztségviselője mondja;

„A belvárosból érkező potenciális olimpikonokat figyelmen kívül hagyják, ráadásul a sportolók körülbelül fele magániskolában tanult.”

Ezt azért kellett kihangsúlyozni, mert a sportolók etnikai összetétele egyébként pontosan megegyezik a brit lakosság egészének etnikai összetételével, így ebbe csak úgy simán nem lehetett volna belekötni. De emberünk, aki egyébként maga is fekete, ezzel egyáltalán nem foglalkozik! De van ám történelmi ismeret bőven!

„A sportban nyilvánvalóan van rasszizmus – hogyne lenne. A sportnak hatalmas öröksége van a kirekesztésben”

Példaként azt említi meg, hogy 1948-ig az ökölvívó bajnokoknak igazolniuk kellett, hogy mindkét szülőjük fehér! Igen, ez egy aljas dolog, csakhogy nem 1948-at írunk! De hogy még egy agyroggyant tisztviselő is megértse, hozunk egy példát:

Németországban a második világháború vége előtti időszakban zsidó-ellenes törvények voltak érvényben. Ha elfogadjuk Chris Grant érvelését, akkor egyet kell értenünk azzal, hogy a ma élő németek nácik. Ugyan már, nyilvánvalóan nincs így!!!

Nem mellesleg feketeként hogyan kerülhetett magas pozícióba – méghozzá sport terén! -, ha a rendszer eleve kirekesztő? Talán hiba csúszott a gépezetbe? Dehogyis, egyszerűen arról van szó, hogy valószínűleg ő a legalkalmasabb a feladatra! És ezen a ponton bizony érdemes elgondolkodni egy pár összefüggésen…

Egy olimpiára az előzetes eredmények alapján kerülnek ki a sportolók. Valamilyen verseny, összemérés, válogató – tehát mindenféle szűrő – bevetésre kerül, hogy a legjobbak (!!!) kerüljenek oda, hiszen egy ország, vagy szakszövetség nem abban gondolkodik, hogy kinek milyen a bőrszíne, hanem abban, hogy minél sikeresebb legyen! Aki pedig bőrszínben gondolkodik, tehát eleve rasszista, az éppen Chris Grant, és nem más… Vagy netán az időmérés rasszista, mert előfordulhat talán még az atlétikában is (igen ritkán!), hogy egy fehér nyer?

Komolytalan ez az egész, a legrosszabb viszont az, hogy igenis vannak, akik bedőlnek ezeknek a blődségeknek! De Grant erre is tud egy frappánsat mondani:

„A paralimpiai és az olimpiai csapat nem úgy néz ki, mint az egész lakosság – ez abszurd, de szerintem az a kihívás, hogy az emberek ezt nem tartják abszurdnak – mondta.”

Ez vékony jég „barátom”, mert most saját határaidat feszegeted, mert amikor a paralimpiai csapatot is beveszed ebbe a körbe, akkor ügyelned kell arra, hogy pontosan olyan legyen mondjuk a félkezű sportolók aránya a csapaton belül, mint magában a teljes társadalomban – persze azon túl, hogy etnikai hovatartozása megfelel elvárásaidnak… Ezt ugye agyrémnek tartod? Na ugye…

Minden tiszteletünk a paralimpiai játékokon résztvevő sportolóknak, és a teljes brit csapat előtt is kalapot emelünk, mert az Olimpián elért negyedik helyezés kiváló eredmény! A hozzá nem értő aktivistákat meg jobb, ha eltüntetik a sport környékéről, mert egyszercsak azon kapják magukat, hogy a rassz meghatározására anatómiai tulajdonságokat vizsgálnak egy laborban, ahelyett, hogy egyszeűen a stoppert figyelnék!

Nem lenne szabad a rasszistáknak engedni a stopperral szemben!

Ajánlott Cikkek