Hírek Magyarok a világban

123 éve megszületett Kate Seredy, aki az amerikai gyerekek számára írt a magyar történelemről

Amerikai gyerekek… Igen, sokak számára a hidegháborús évek alatt az ő művei voltak az egyik kapocs Magyarországhoz. Azoknak, akik valamilyen okból idegenbe kényszerültek, de magyarságukat nem adták fel. Talán itthon kevesebben ismerik nevét (eredeti nevén Serédy Kató), de életműve mégis fontos, mert műveit még mostanában is rendre kiadják az Egyesült Államokban is.

Borítóképen: „Öld meg a kétség kígyóját lelkedben, törd össze szívedben a félelem férgét és hegyek mozdulnak el az utadból” – Kate Seredy

Kate Seredy (nevezzük így, hiszen ezen a néven vált híressé) elnyerte a Newbery Medalt, kétszer a Newbery Honort, egyszer a Caldecott Honort és Lewis Carroll Shelf Awardot. Legtöbb könyvét angolul írta, ami nem az anyanyelve. Seredy jóformán ismeretlen hazánkban, annak ellenére, hogy a Jó Mester története és az I. világháborúban játszódó folytatás kifejezetten Magyarországról szól.

De mi talán nem is ezért gondoltuk, hogy írunk róla, hanem azért, mert művei között vannak olyanok, amelyek a magyar mondavilággal, a misztikus mesék világába kalauzolják az olvasót, miközben bemutatják a magyarság történetét. Lehet, hogy ezeket a műveket az Egyesült Államokban olyan mesék kategóriájába sorolják, mint a Disney-féléket, de mi tudjuk, korántsem erről van szó!

A Jó mester és az Éneklő fa világhírű regény, története Magyarországon játszódik, és talán még jó forgatókönyv alapok is lehetnének, érdemesnek tartanánk arra, hogy erre hivatott szakemberek foglalkozzanak ezekkel a művekkel.

Ugyanakkor véleményünk szerint – legalábbis innen Magyarországról nézve – A fehér szarvas (The White Stag) című munkája a legfontosabb, mert ebben a műben a szerző végigkíséri a hunok és magyarok harcosait Ázsiában és Európán át, így természetesen Attila hun király életét is.

A könyv szerint a fehér szarvas a bábeli bibliai torony leomlása után jelenik meg. Nimród két fiát, Hunort és Magyart várja haza. Ellovagoltak a titokzatos fehér szarvasbika után, amely hét hónappal ezelőtt jelent meg. Attól tartva, hogy soha többé nem térnek vissza, és népe vezér nélkül marad, az öregember áldozatot mutat be istenüknek. Fiai visszatérnek hússal az éhezőknek. Miközben a fehér szarvas üldözésének történetét mesélik el, Nimród rájön, hogy itt az ideje, hogy átvegyék népe vezetését.

Hunor és Magyar az ígéret földjének keresésébe vezetik a népet, követik azt a fehér szarvast, amelyet soha el nem foghatnak. Később találkoznak, összeházasodnak a Holdlányokkal, és tizenöt évig elégedetten élnek. Végül a szerencse elhagyja őket, és az emberek továbbmennek. „Mint egy éles ék verték be magukat Európába, és most ellenségek vették körül őket; tovább kellett menniük, vagy elpusztulniuk.”

Ezúttal sok csoporttal kell megküzdeniük, akik azokon a földeken élnek, amelyeken keresztül utaznak, és az emberek veszekedni kezdenek. Hunor erős és kemény, míg Magyar csendesebb és tanultabb. Bár még mindig mindkét testvér vezet, az emberek megosztottak, és most hunnak vagy magyarnak vallják magukat, attól függően, hogy melyik testvért tisztelik leginkább. Magyar kevésbé lakott földet akar találni, de Hunor még több harcba viszi őket.

Végül a két csoport szétvált. A magyarok hátramaradnak, Hunor fia, Bendeguz és unokája, Attila pedig nyugatra vezeti a hunokat. Amikor egy vakító hóviharban zsákutcában találják magukat, a fehér szarvas úgy tűnik, hogy utat mutat nekik a hegyeken át az ígéret földjére, a mai Magyarországra.

Így volt, vagy sem? Nem tudjuk, ez már a történészek feladata, akik eléggé megosztottak múltunk megítélésében, de ez itt egy könyv cselekménye igen röviden. Ezt a történetet egyébként az Egyesült Államokban egy misztikus történetnek vélik, mi pedig azt mondjuk, hogy van ám ennek bőségesen valóságalapja!

Ajánlott Cikkek