Hírek Vélemény-cikkeink

155 millió dollár – Aztán nem eltapsolni!

Az Egyesült Államok 155 millió dollárral segíti Ukrajnát. Ez a segítség jól jön, hiszen a gazdaság nincs túl jó bőrben, de a teljes összeg bontása azt is megmutatja, hogy más területen is vannak bajok – avagy a címkék csalókák… Meglátjuk, minden esetre tény, hogy Ukrajna egyik napról a másikra él – segélyekből!

Mint arról beszámoltunk (ITT) az ukrán költségvetés nincs éppen jó bőrben, a nyugdíjalap csak a nemzeti bank újabb és újabb kölcsöneiből képes kifizetni a nyugdíjakat, miközben a katonai költségvetés bőven meghaladja az ukrán nemzeti össztermék 3%-át (csak a példa kedvéért; a NATO ajánlása 2%), de még így is eltörpül az erre a célra szánt összeg az oroszok költései mellett…

Ha belegondolunk, ez elég komoly probléma, mert az ukrán gazdaság mérete kisebb, mint a lakosságát tekintve negyedannyi Magyarországé! Nem is vitás, hogy segítségre szükség van, de az már erősen vitatható, hogy ennek milyen politikai háttere van, ahogy az is, mire címezték ezt a mostani 155 millió dollárt. Fontos kiemelni, hogy a segély nem egy nemzetközi szervezet (értsd alatta, hogy több ország közös segélyalapja), hanem a USAID-en, az USA nemzetközi fejlesztési hivatalán keresztül érkezik. Ez egy tipikus bilaterális megállapodás tehát, és a szépen fogalmazott fejlesztési támogatás nevet kapta.

Nézzük a tételeket!

Mint látjuk, az Oroszországtól való (nagyrészt energia) függés elleni összeg a legnagyobb tétel. Igen, ennél talán nincs is fontosabb, mert ugyan az oroszok nem vágták el a vezetékeket, de az ukránok már a korábbi években is trükköztek az egyébként nem nekik szánt olajjal és gázzal, majd pedig árvitába is bonyolódtak, a legutóbbi időkben pedig inkább felmondják a szállítási szerződéseket a Moszkvához köthető beszállítókkal. Ez leginkább az energetikában érezteti hatását.

Ebből következik, hogy valamit tenni kell azért, hogy ezeket a kieső importcikkeket pótolni lehessen, márpedig Ukrajna azért rendelkezik energiahordozókkal, csak éppen a kitermelés volumene a rossz műszaki állapotok miatt nem éppen a csúcs, és sok lelőhely a Donbasz régióban van… Nem csoda hát, hogy a gazdaság megerősítése is egy komoly szelet, bár itt nincsen pontos adat, mert a gazdaságra szánt összeget összevonták az egészségügyre adottakkal. Persze itt is van hova fejlődni, mert az ukrán egészségügyi rendszer már régen letérdelt, most a járvány alatt meg egyenesen kapitulált… A beoltottak száma valahol az 1% körül mozog!

A demokrácia megerősítése. Nos, ezt a tételt nem tudjuk értelmezni, mert ami nincs, azt elég nehéz megerősíteni, így ezt a második legnagyobb tételt egy olyan keretnek gondoljuk, ami mindenfélére elkölthető. Gondoljunk bele, abban az országba, ahol az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatalának jelentése jogsértéseket állapít meg (ITT írtuk), vagy az államapparátusból (és mindenhol máshol!) kszűrik a kettős állampolgárokat (erről ITT), netán halállistákat állítanak össze mindenféle retorzió nélkül (ITT), vajon milyen demokráciáról, jogegyenlőségről, egyáltalán milyen XXI. századi normák szerint elfogadható államról beszélünk?

És végül a legkisebb tétel a korrupció elleni harcra van címezve. Ennek a tételnek van egy érdekessége; a tétel többiekhez mért aránya nem tükrözi az Ukrajnát átfogó, mindenre kiterjedő korrupció mértékét, ugyanakkor a felhasználás gyaníthatóan az orosz érdekeltségek elleni harcra fog manni, azaz ez a pénz lesz az alap arra, hogy a korrupcióval megvádolandó orosz érdekeltségeket kitakarítsák az országból.

Nos, ilyen egy önzetlen segítség, amit minden ellenszolgáltatás elvárása nélkül nyújt az egyik fél a másiknak. Vagy nem is?

Ajánlott Cikkek