Vélemény Vélemény-cikkeink

Gáz van! Az EU és az USA nem örül…

Január elsején Aleksandar Vučić ünnapélyes keretek között átadott egy gázvezetéket, melyen keresztül októberben már érkezik Magyarországra is az orosz gáz. Mi ebben a különleges? Hisz eddig is orosz gázt használtunk! Pedig a helyzet világos; a vezeték – melyet hol Déli Áramlatnak, hol Török Áramlatnak, mostanság pedig Balkáni Áramlatnak neveznek – messze ívben elkerüli Ukrajnát, az EU csókosát!

Az új vezetéken tehát a gáz a Fekete-tenger alatt jut el Oroszországból Törökországba, és onnan megy Bulgárián át Szerbiába, onnan pedig kisebbik része Bosznia-Hercegovinába, illetve a szükséges hazai építkezések befejeztével a nagyobb része Magyarországra, és a tervek szerint innen Ausztriába. Mostanáig Ukrajna felől érkező gáz látta el Magyarországot, és Magyarországon keresztül Szerbiát és Boszniát is.

Északi Áramlat – a szárazföl és a tenger határán

Ha eddig nem volt világos, most azért ugye kiderült, hogy például a nyelvtörvény, vagy a tavalyi atrocitások alkalmával miért volt olyan puhány az EU? Igen, azért, mert nekik jól jött az orosz-ukrán konfliktus (Ukrajna ezért csókos), hiszen az északi térségben immár évek óta üzemel, keleti szakasza orosz területen halad, innen a Balti-tenger alatt egészen Németországig, Greifswaldig vezet. És itt jön a kulcs:

A projekt nyugat-európai területen többek között két németországi továbbító hálózatot tartalmaz. Az OPAL a német-cseh határ közeléig tart, ezköti össze az Északi Áramlatot a JAGAL-lal, és a STEGAL-lal. Utóbbi az orosz gáztovábbító útvonalakat köti össze Csehországgal és Szlovákiával, melyek pedig már összeköttetésben állnak a többi kelet-európai uniós állammal…

Európa (energia) háborús térképe

Ha tehát probléma van (márpedig van!) az oroszok és az ukránok között, egyszerű a megoldás, Kelet-Európa Németországon keresztül kapja a gázt, a németek meg persze szedik a jókora tranzit-díjakat. Ez egyébként még érthető is lenne, csakhogy…

A Balkáni Áramlat ellen nem Németország, hanem az EU lépett fel mindenféle jogi eszközzel (pl. kötelezettség-szegési eljárás Bulgáriával szemben – így új nyomvonal kellett…) a megvalósítás ellen. Ugye világos? Az EU – ezek szerint – a németek lobbistája a nemzetközi energia-piaci „játéktéren”! Nem, ez nem így van, hiszen svájci, francia és holland cégek alkotják azt a konzorciumot, aki üzemelteti a vezetéket, és szedi a sápot. Így már Uniós ügy még akkor is, ha más Uniós tagok ellen irányul?

Nem csoda, hogy a Balkáni Áramlat ilyen sokat késett, de most végre itt van, és erősen csökkenti az egyoldalú energia-piaci függést! És mindezt úgy, hogy ugyanúgy orosz gáz érkezik, mert valójában az Európai Uniótól való függést kellett felszámolni!

Őrület, hogy akik elviekben a szövetségeseink, akikkel katonai és gazdasági szervezetekben „egy hajóban evezünk”, arra kényszerítenek minket, hogy igenis távolodjunk tőlük, mert bizony – az energia-piacon mindenképpen! – elsőre barátinak tűnő ölelésükről kiderült, hogy halálos…

Mielőtt elfelejtenénk, egy pár mondat az USA szerepéről. Mivel az USA-ban a repesztéses technológiával kitermelt olaj melléktermékeként óriási gázfelesleg alakult ki (az energiazabáló USA sem képes felhasználni), és az EU-val nagyban azon vannak, hogy cseppfolyósítva szállítsák át az öreg kontinensre. Kell mondani, hogy a Balkáni Áramlat most nem használ ennek a biznisznek? Kell mondani, hogy az USA miért gátolta a megvalósítást?

Ui.:

Az Északi Áramlat 2. is 99%-os készültséget mutat, és persze a brit szigetek felé is terveznek leágazást, de most, hogy a Brexit sok mindent borít, ezzel sem lehet tudni, hogy mi lesz. ÉS egy kis színes-szagos: a működtető Nord Stream AG első elnöke Gerhard Schröder, volt német kancellár.

Gusztustalan ügy ez…

Ajánlott Cikkek