Magyarság Nagyjaink Történelem Történelem Videók

1848: Macskazenével a hatalom ellen!

Macskazene, értelmező kéziszótár: Hamis zenei hangok keverékéből álló zene, amit valakinek bosszantásból, vagy igénytelenség, képzetlenség miatt játszanak rosszul. Igen, ma ebben az értelemben használjuk a szót, de bizony ’48-ban ez teljesen mást jelentett!

Borítóképen: A forradalmi tömeg ellepte Pest utcáit

A macskamuzsika francia találmány, francia neve: charivari; közutálatnak örvendő személyek éjjeli zenéjének is mondhatnánk. Magyarországon nevezetesek az 1848-as macskazenék.

Eleinte Petőfi intézte az előadásokat, később magától is tudta módját a nép. Például április 19-én, mikor a polgármestert és a városi tanácsot elkergették.

Este végig látogatták a hatalunktól megfosztott/megfosztani kívánt urakat. A szónok, aki a tisztelgő népet vezette, fölállt a megtisztelt ház előtt a tribünre, mondván:

„Ki az a semmirekellő, aki Magyarország fővárosában a magyar szabadságot elnyomni segített?”

E kérdésre ezer ajak kiáltotta a megtisztelt nevet. A szónok folytatta:

„Mit érdemel az olyan hivatalnok, ki Magyarország fővárosában megőszült, magyar kenyéren dudává hízott, s magyarul kenyeret kérni sem tud?”

„Akasztófát!” – hangzott valamennyi torokból.

„Ülhet-e zöld asztalnál tovább is, ki a népnek az igazságot mindig hamis mértékkel szabta?”

„A pokolba vele! Ott morzsoljon kukoricát, láncon!” S ezután megszületett a végső jókívánság:

„Fogadja tehát, tisztelt úr, sok érdemeiért díszes tiszteletét a népnek, és akassza föl magát!”

Erre megzendültek a tülkök, vasfazekak, serpenyők és fütyülők. Ezrek kezdtek el ugatni, nyávogni, fütyülni és pisszegni. Aztán egy házzal odébb hömpölygött a forradalmi tömeg…

Ez volt tehát a macskazene Magyarországon, 1848 izzó hónapjaiban. A macskazene a mai értelemben csak idegesít, de akkoriban nem volt játék!

Ajánlott Cikkek