Magyarság Nagyjaink Történelem

1930: Milyen a magyar autó?

Tíz osztrák és négy magyar versenyző tette meg hibapont nélkül az Alföld-Alpesi Túrautat. Ez szép.

Borítóképen: Az eredményközlés!

Ennél is szebb, hogy a versenyt magyar ember, Balázs László nyerte meg, méghozzá egy jeles magyar gyárosnak, Balázs Hugónak, a Magyar Fémlemezipar Rt. vezérigazgatójának fia, aki maga is tevékeny részt vesz a vállalat ügyeinek intézésében.

De a mi szempontunkból mindezeknél nagyobb jelentősége van annak a körülménynek, hogy a legkiválóbb külföldi márkákkal szemben…

Az Alföld—Alpesi Túraút diadalát, a legjobb fékpróba alapján, egy magyar gyártású kocsival, egy, a Magyar Általános Gépgyár által gyártott Super-Magosix-al aratták, amely hozzá még magyar pneumatikkal, a Magyar Ruggyantaárugyárban előállított Cordatic-al volt felszerelve.

Cordatic hirdetés – 1930

Korábbi cikkünkben, a vbálasz arra, hogy mi is volt az a Cordatic:

Az elért eredmény tehát nemcsak a minden hibapontot magától távoltartani tudó magyar sportkészség, egyéni energia és küzdőképesség nemzetközi hivatalos elismerését jelenti, hanem egyúttal megdönthetetlen bizonysága a magyar pneu és a magyar gyártású autóhosszú túrákra való alkalmatosságának, abszolút versenyképességének, sőt most már azt is mondhatjuk, abszolút fölényének is.

Eszünkbe jut, hogy eddig az importőrök mindig azzal rágták a magyar vásárlóközönség fülét, hogy a magyar autó városi „szalon kocsizásokra“ még annyira, amennyire megfelelő, de külföldi távolsági túrákra számba sem jöhet.

Egy korábbi túraút plakátja

Eddig a magyar vásárlóközönség ezeknek a híreszteléseknek mindig felült. Ezentúl az efféle dajkamesék már csak a gyermekszobákban lelhetnek hitelre. Ezentúl már a Fekete táblán van helye azoknak, akik az efféle rágalmaknak, a magyar ipar rovására, a jövőben hitelt fognak adni és autójukkal együtt a magyar pengőt továbbra is rendíthetetlenül külföldre fogják dirigálni.

A túraút útvonala

De ne sopánkodjunk! Ne fenyegetődzünk! örüljünk! Örüljünk annak, hogy a magyar gumiipar mellett most már a magyar autógyártás képviselője, a MÁG is megmutatta, hogy igazi értéke a magyar nagyiparnak, amely megtámasztásra, továbbfejlesztésre érdemes.

Amikor autóvásárlásról lesz szó, gondoljunk ezentúl mindig arra, hogy az Alföld-Alpesi Túraúton a magyar kocsi tip-top kondícióban, tökéletesen működő fékkel ért célba. Persze, egy Balázs Lászlónak kellett a volánnál ülni, hogy felismerjük, mennyi hibapontot érdemlünk, hogy eddig is nem állottunk teljes szívverésekkel a magyar ipar mellé.

forrás: a Honi Ipar 1930. augusztus 1.-i száma

Ajánlott Cikkek