Magyarság Nagyjaink Történelem Történelem Videók Világ

1949: Karády Katalin utolsó filmje, a Forró mezők

A háború utáni renszer nagyon nem tudott mit kezdeni sok azelőtt híres, tehetséges emberrel… Ezért aztán – más ötlet nem lévén… – ellehetetlenítette őket. Karády Katalin magánéletét titkok és pletykák övezték, ezeknek itt mi nem engedünk teret, de tényként tudjuk, hogy gyengéd szálak fűzték Horthy Miklós náciellenes kémfőnökéhez, Ujszászy István tábornokhoz, aki el is jegyezte. alán leginkább ez, na meg az általa megjelenített „végzet asszonya” sem illett bele az új rend vezetőinek világképébe.

Borítóképen: A film plakátja

A film története megrázó – akár egy görög tragédia is lehetne -, csak vesztesek vannak. És Karády Katalin az életben is az lett, tehetetlenül sodródva a nagypolitika kavarta viharban. Íme, a történet:

Avary László és neje, Vilma vidéki birtokukon élnek, viszonyuk azonban nem felhőtlen. Avary egy másik nőnél keresi a boldogságot, mivel felesége rideg természetű. Ám a férj mégis féltékeny, ugyanis a környékbeliek mind a feleségébe szerelmesek, többek között a rendőrkapitány is.

Avaryt figyelmeztetik, hogy amíg nem tartózkodott otthon, az ifjú dzsentri, Boldizsár Pista járt a feleségénél.

Erre hazasiet, azonban mielőtt fegyvert fogna, valaki meglövi és erre holtan esik össze. A rendőrkapitány szeretné öngyilkosságnak beállítani az esetet, ezzel egyrészt az úri családot igyekszik megkímélni a botránytól, másrészt pedig Vilmának is kedvezni akar.

Azonban Vilma nem juthat hozzá a nagy összegű életbiztosításhoz öngyilkosság esetén. Ekkor Vilma bátyja kideríti, hogy a főkapitány a gyilkos, aki szégyenében önkezével véget vet életének. Vilma ezután szintén az öngyilkosságot választja.

Ezzel a filmmel véget ért Karády Katalin filmes pályafutása, a rendszer finoman szólva sem kedvelte, így távozott… A szereplők listája azonban a tragikus sorsú Karády Katalinon túl is parádés:

Karády Katalin (Vilma, Avary felesége)

Szakáts Miklós (Avary László)

Benkő Gyula (Boldizsár Pista)

Szabó Sándor (rendőrkapitány)

Darvas Iván (Lengyel Laci)

Szemere Vera (jegyzőné)

Rajnai Gábor (Bátki)

Földényi László (Fábián)

Pethes Sándor (alispán)

Fónay Márta

Ma már tudjuk, hogy a szereplőgárda többsége aztán karriert futott be itthon, de ezt a lehetőséget nem kapta meg mindenki…

Ajánlott Cikkek