Hírek Vélemény Vélemény-cikkeink

1980, NDK = 2022, Németország?

Olvasva a híreket, és a remeknél remekebb ötleteket, egy 1980-ban „elkövetett” nyaralás (nem éreztük melegnek azt a nyarat…) emlékei tolakodtak elő. Talán már nem volt más ország a szoci blokkon belül, amelyet meglátogattunk – kivéve a „Nagytestvért”, oda soha nem is vágytunk… -, ezért esett a választás az NDK-ra.

Borítóképen: A “kies” Ostseecamp Heide még “kiesebb” tengerpartja… A “privát gazebó” a szél lellen kell – mind háttal a víznek… (forrás: suche.womo) A kép illusztráció

Fiatalabbaknak; az NDK a Német Demokratikus köztársaság, német rövidítéssel DDR, nem volt éppen a „tábor” ékköve… Autópálya volt, Hitler után ezek megmaradtak, de volt, ahol macskaköves burkolattal volt ellátva, legtöbb helyen azonban betonelemekből épült, mint hajdanán az M7-es, hiszen ezen a harckocsik, és más katonai nehézjárművek is tudtak közlekedni, elbírta…

Más nagyon nem is volt, ami arra engedett volna következtetni, hogy ez a valaha volt (ha volt…) Német-Római Birodalom szerves részeként elvileg valami nagyon „európai” hely lett volna…

A boltokban volt áru, mindenből egyfajta, amelyeket – legnagyobb elképedésünkre! – valami VEB fabrik gyártott, legyen az cipő vagy sörnyitó… Aztán persze kiderült, hogy a VEB nem mást takar, mint Volkseigener Betrieb, azaz állami tulajdonú vállalkozás… És ott minden az volt.

Ennyit az emlékekről, meg annyit, hogy Rostock mellett az Ostseecamp Heide-ben szálltunk meg pár napra. A kemping óriási volt – talán még azt is a bajszos hagyta ott… – de a lényeg, hogy ott aztán tudták hogyan kell takarékoskodni vízzel, energiával, na meg persze a viselkedéssel… Ez utóbbi volt a legkevésbé kényelmetlen, oka pedig mindössze annyi volt, hogy – miután nem voltak lépten-nyomon „marksz-engelksz-lenin” képek, meg rengeteg rendőr, az NDK fiataljai máris nyugaton érezték magukat, ezt pedig éjjel-nappal delíriumos állapottal ünnepelték.

Nézzük sorban:

 • Reggel 7 és 8 között volt nyitva az „élelmiszer bolt”, ami egy oldalt nyitható Robur volt.
 • Volt sör (egyfajta, de sok!), kenyér (fekete, és amíg el nem fogyott…), meg egy-két totálisan értelmetlen cucc, mint mosópor (mosógép nem volt).
 • Reggel 8 és 9 között volt nyitva a WC és a zuhanyzó – meg este 5 és 6 között…
 • A tengerpart tisztítására nem kellett költeni, mert ott folyamatosan olyan viharos erejű szél volt, hogy csak a köveket nem vitte el – azokból a nagyobbakat…
 • A tenger – nyár közepén! – 5-6 fokos volt, be nem ment senki, így persze nem is kellett letusolni a sós vizet.

Hogy történt, hogy amikor hazaértünk, semmire nem vágytunk jobban, mint egy forró fürdőre (nyáron), meg valami ehető ételre? Hát így… És ha hozzáveszem, hogy közben a Balatonon is „unatkozhattunk” volna… De honnan jöttek ezek az emlékek? Nézzük az úgynevezett európai ötleteket!

 • Állíts be ébresztőórát a tusoláshoz, nehogy sokáig pancsolj!
 • Ne mosd a ruhát, szellőztesd!
 • Csökkentsd a közintézményekben a hőmérsékletet fűtési időszakban 19 fokra!
 • Öltözz otthon melegen, ha lehet, ne fűts!
 • Ha nem bírod otthon a hideget, menj be a központi melegedőbe – ott összelehelnek némi meleget az emberek!
 • Bónusz: Egyél bogarakat meg férgeket!

Nem is folytatjuk! Ez már mindennek az alja, de a baj igazán az, hogy mindig van lejjebb… De mégis kijelenthetjük, hogy az 1980-as NDK nem a 2022-es Németország, mert nem kegyetlenkednek az emberekkel, bármikor lehet brunyálni, meg kenyeret venni, sőt még fűteni is, csak… Legyen, aki ki tudja fizetni!

Akkor már nem lenne jobb elővenni azokat a Roburokat, meg zárni a mellékhelyiségeket? És persze nem kell nyakra-főre vizet, meg gázt és még áramot is szolgáltatni! És ne feledjük, akkor vagyunk a leginkább környezettudatosak, ha nem fogyasztunk!

Nincs szemét, nincs energia-fogyasztás, nincs kibocsátás, dúsul az ózon, mindenki happy! Szóval nagyot léptünk előre az utóbbi cirka 42 évben; ma már mindent lehet(ne, ha meg tudnánk fizetni)!

Ajánlott Cikkek