Erdély Hírek Magyarság Nagyjaink Történelem

1989-es Események kolozsvári hősi halottjára Balla Zoltánra emlékeznek

Kolozsváron is megemlékeznek az 1989-es decemberi eseményekről: a Korzo Egyesület szervezésében kedden 18 órakor a Nagyszamos/Iașilor utca 6 szám alatt információs pannót helyeznek ki arra az épületre, amelyben Ballai Zoltán, a forradalom hősi halottja élt. írja a kronikaonline.ro

Amint a szervezők közleményében áll, a 32 éve Kolozsváron, Temesváron, Bukarestben és más romániai településen végbement történések egyes részletei a mai napig nem tisztázottak, az elkendőzés és hallgatásba való burkolózás pedig nem segíti a történelmi traumák megértését, feldolgozását. Ebből a gondolatból kiindulva szervezte meg a Korzo Egyesület 2014-től magyar nyelven A forradalom színterei című sétát, amelyet néhány éve a Bukarest Egyesülettel közösen román nyelven is többször bemutatott.

A sétán az államszocializmus időszakának, valamint a ‘89-es eseményeknek a fő helyszíneit járták be, s a múlt rendszer működésének, valamint a decemberi történéseknek a felvázolása mellett arra törekedtek, hogy párbeszédet alakítsanak ki a sétán résztvevő idősebb s a ‘89 után született generáció között. A mostani bizonytalan járványhelyzet miatt idén decemberben nem szervezik meg a városnéző sétát, de szeretnének megemlékezni erről a napról, ezért helyezik el az információs pannót Ballai Zoltán egykori lakhelyén.

“Kérjük a kolozsváriakat, hogy emlékezzenek meg ezekről a napokról, és december 21-én és 22-én gyújtsanak meg egy gyertyát azokon a kolozsvári helyszíneken, ahol emberek adták életüket egy jobb jövőért: a Főtéren, a sörgyárnál, az Astoria hotelnél és a Mărăști téren; vagy sötétedés után helyezzenek egy gyertyát a saját lakásuk ablakába.”

Amennyiben lehetőségük van rá, készítsenek fényképet is erről, s töltsék fel a közösségimédia-oldalakra, a következő címkék egyikét használva: #eroiinumorniciodata #respect89 #ahősöksohanemhalnakmeg” – írják a szervezők. Amint a Bukarest Egyesület honlapján olvasható, Ballai Zoltán Csaba diák a forradalom kolozsvári hősi halottja. 1971. május 18-án született, életét vesztette 1989. december 21-én. Ballai István és Lea gyermeke, az 1989-as forradalom kitörésének évében töltötte 18. életévét, egy mechanikai szaklíceum diákja volt.

Édesapja egy olyan pillanatot mesélt el, amikor a család a bükki erdőben rekedt éjszakára a páros és páratlan rendszámtáblájú autók közlekedését szabályzó törvény miatt. Zoltán ekkor rebellis fiatalként először lázadt fel a rendszer igazságtalanságával szemben. 1989. december 21-én nevelőanyjának tiltása ellenére útra kelt, hogy meglátogassa a Monostor negyedben élő édesanyját. Ahelyett, hogy ezt követően haza tért volna, egy barátjával a tömbház előtt összesereglett tüntetőkhöz szegődött, kezében lyukas zászlót lengetve.

A Mikó utca és a Mócok útjának kereszteződése előtt a Laurențiu Cocan és Valeriu Burtea által vezényelt 58 fős katonai alakulat állta útjukat. A két vezető parancsot adott, hogy a katonák figyelmeztető lövések nélkül a tömegbe lőjenek. Zoltánt már az első golyózápor vállon találta.

Sebesülten kivált a tömegből, s miután még néhány lépést tett a katonák irányába, elesett. Az emberek, attól való félelmükben, hogy a sebesülteket a kórházban megölik, holttestüket elrabolják és elhamvasztják ‒ ahogyan a hírek szerint Temesváron is történt ‒ saját otthonukban és udvarukban igyekeztek bekötözni, ellátni az áldozatokat. Noha Zoltán sebei egy életmentő műtétnek köszönhetően begyógyulhattak volna, a fiatalember Péterffy Lilla és Gertrúd otthonában, egy lelkész jelenlétében elhunyt. Ballai Zoltán Csabát az 1991. december 13-án kelt 110-es számú rendelet értelmében mártírrá nyilvánították. A megemlékezést a Turul Revoluției din 1989 és a Bukarest Egyesülettel közösen szervezi meg a Korzo Egyesület.

teljes cikk kronikaonline.ro

Ajánlott Cikkek