Hírek

2020 – Történelmi év a magyar haderőfejlesztésben!

A Honvédség eszközparkja új légvédelmi rakétarendszerekkel bővül, radarokkal és szállítórepülőkkel is, illetve elkezdtek megérkezni a korábban rendelt Leopard-harckocsik és H145M többcélú katonai helikopterek is. Nézzük végig az idei év legfontosabb hazai vonatkozású hadiipari, haderőfejlesztési híreit. Hazánk a világ egyik legmodernebb gyalogsági harcjárművét rendszeresíti és gyártja majd, ezen kívül új 4×4-es katonai járművek, kézifegyverek és páncélzati elemek gyártásába is belefog a magyar hadiipar.

Gyalogsági harcjárművek

Az idei év egyik legnagyobb haderőfejlesztési fejleménye a német Rheinmetall-vállalattal kötött megállapodás volt, melynek fejében Zalaegerszegen egy Lynx gyalogsági harcjárműveket gyártó üzem létesítése indult meg. A harcjármű a világ egyik legkorszerűbb típusa, gyártása 2023-tól indulna és 218 darabot a Honvédség is rendszeresítene a típusból. Az üzem évi 45 harcjármű gyártására lesz képes és jelentős exportpotenciállal is rendelkezik, hiszen Lynxek rendszeresítését fontolgatja számos ország mellett még az Egyesült Államok hadereje is.

8×8

A Rheinmetall-lal arról is sikerült megállapodni, hogy egy teljesen újfajta harcjármű fejlesztésére és sorozatgyártására is sor kerül Magyarországon az évtized második felében, ez valószínűleg egy 6×6-os vagy egy 8×8-as, kerekes többcélú harcjármű lesz majd.

4×4

A Lynx lánctalpasok mellett két 4×4-es páncélozott katonai járműtípus beszerzését és hazai gyártását is bejelentette idén a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos. A projekt alapját a török Nurol Makina NMS 4×4-ese, illetve az Ejder Yalcin MRAP-je adja majd, viszont mindkét típust továbbfejlesztik és európai igényeknek megfelelően alakítják majd át, a Rheinmetall és magyar mérnökök bevonásával. Összesen több mint 300 ilyen jármű kerül majd rendszeresítésre a Honvédség kötelékén belül, nagy részük Magyarországon lesz legyártva. A projekt egyelőre Gidrán névre hallgat.

Fegyverek

A német Dynamit Nobel Defence-szel létrejött egy megállapodás páncéltörő fegyverek és harcjármű-páncélkomponensek gyártásáról, illetve a Unique Alpine-nal, csúcskategóriás mesterlövész-fegyverek és félautomata karabélyok gyártásáról. A Dynamit Nobel Defence-szel kötött megállapodás ráadásul tartalmaz egy olyan passzust is, mely szerint öt éven belül egy teljes egészében hazai előállítású, hazai tervezésű termékváltozat létrehozására is sor fog majd kerülni.

A fegyverek első körben nagyrészt exportra készülnak. Hosszabb távon viszont az RGW-családba tartozó páncéltörők, a Lynx-szekkel kompatibilis ERA-páncélzatok és a TPG-mesterlövészfegyverek rendszeresítése is indokolt lehet.

Rakéták, rakéta-rendszerek

Magyarország egymilliárd dollár értékben vásárolt AMRAAM-rakétákat az Egyesült Államoktól. A rakéták kompatibilisek mind a Honvédség légierejében rendszerben lévő Gripen-vadászgépekkel, mind pedig azokkal a NASAMS II-es légvédelmi rakétarendszerekkel, melyeknek beszerzését november 19-én erősítette meg Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos.

Szállítórepülők

A brazil gyártmányú KC-390-es sugárhajtású szállítórepülőgépek beszerzése keretében két gép kerül leszállításra 2023-as kezdettel.

Vaskupola

ELM-2084 típusú radarokat vásárol a Rheinmetall Canada vállalattól a Magyar Honvédség.  Az izraeli IAI ELTA cég aktív fázisvezérelt (AESA) radartechnológiáját tartalmazó berendezésekkel a honvédség régi szovjet P-37, PRV-17 és SZT-68U típusú rádiólokátorait váltják le. Az ELM-2084-es radarok az izraeli Vaskupola rakétavédelmi rendszer fontos részét alkotják, ez a világ legtöbbet használt és leghatékonyabban működő védelmi rendszere. 

Harckocsik, helokopterek

Magyarország 44 darab Leopard 2A7+ harckocsit vásárolt a Krauss-Maffei Wegmanntól, illetve 12 felújított Leopard 2A4-est is lízingel az állam kiképzési célokra. A Leopard 2A4-esek közül mind a 12 megérkezett idén Tatára, már éleslövészeten is voltak. Folyamatosan érkeznek 2019 vége óta Magyarországra az Airbustól rendelt H145M többcélú katonai helikopterek is: mind a 20 gép várhatóan 2021-re érkezik meg hazánkba.

2021

  • A kormány tárgyal a szingapúri ST Systems-szel és a Rábával egy meg nem nevezett harcjármű hazai gyártásáról. Vagy a Bronco nevű páncélozott vontatójárműről van szó, vagy a 8×8-as meghajtású Terrex-ről.
  • A belga FN Herstal MAG és Minimi, illetve a Rheinmetall géppuskái válthatják a ma rendszeresített PKM-eket.
  • A szovjet gyártmányú Fagot, Konkursz és Metyisz irányított páncéltörő fegyvereket valószínűleg izraeli Spike irányított rakéták és a hozzájuk kapcsolódó indítók váltják majd.
  • Szó van még mobil légvédelmi berendezések és drónvédelmi eszközök beszerzéséről, illetve a Gripenek esetleges cseréjéről is.

Ajánlott Cikkek