Hírek

2025-ben jön az amerikai válasz az orosz kihívásra? Lockhead Martin SR-72!

Oroszország masszív előnyt szedett össze a hiperszonikus repülés terén, ezt amerikai védelmi ipari szakértők egybehangzóan állítják. Ennek tükrében kissé meglepő az Interesting Engineering írása, ami arról számol be, hogy 2025-ben érkezhet a Lockhead Martin SR-72-es jelű gépe, ami a Mach sebességet ígér (~7400 km/h). Ha mindez igaz, akkor van ott a tarsolyban még más is, legalábbis nekünk ez a tippünk, ugyanis az ilyen sebességű repülőgépek megalkotása sokkal bonyolultabb feladat, mint rakétákat tervezni és előállítani!

A 2025-ös próbarepülésig azért van még idő, de hogy éppen most jön a hír, annak lehet egy olyan célja is, miszerint az USA nem szeretne kiteregetni olyan fejlesztéseket, amik éppen a bevezetés előtt állnak. Ezzel együtt éreztetni szeretné, bizony nem lehetetlen, hogy hamarosan megérkeznek a hiperszonikus rakéták is! De mi most nézzük meg, hogy mit tudhat a Lockhead Martin gépe, legalábbis mit ír az Interesting Engineering!

Az SR-72 végsebessége a becslések szerint nagyjából kétszer annyi, mint elődjéé, (az SR-71 még 1976-ban állította fel repülési osztálya sebességrekordját, ez 3529,56 km/h volt) és elméletileg a mai vadászgépeket „körbe repüli” anélkül, hogy kárt tehetnének benne. Ez a hatalmas sebességnövekedés elméletileg egy új turbina-alapú kombinált ciklusú (TBCC) meghajtási rendszernek köszönhető. Arról nem ír a cikk, hogy mi van a repülőgép borításával, de – mint tudjuk – a hidegháború évei alatt bizony egy fedőszervezeten keresztül titániumot a szovjetektől szerezték be az amerikaiak, ahogy ma – immár teljesen köztudottan – az Avisma nevű orosz titántermelő cégtől.

Érdekes, hogy a szállítások a mindenféle embargós fenyegetések ellenére is rendben megtörténnek, mert – érdekes módon… – erre az alapanyagra nem terjednek ki a korlátozások…

Kína is ott van a versenyben, hiszen ő meg olyat villantott, ami aztán tényleg meglepett mindenkit Moszkvától Washingtonig (na jó, előbbi lehet, hogy csak a „rend kedvéért mutatott meglepetést…). A lényeg tehát az, hogy az USA felveszi a kesztyűt, és ha minden igaz, akkor 2030-ra hadrendbe állhat a Lockhead Martin SR-72!

A repülőgép alighanem egy új fejezetet nyit, hiszen ez már az az időszak lesz, amikor az USA rendelkezik hiperszonikus rakétákkal, Oroszország pedig az ezek elleni védelemre is fel lehet készülve – legalábbis Putyin így nyilatkozott.

Ajánlott Cikkek