Határtalanul Magyar Hírek Nagyjaink Történelem Történelem Videók

25 éve távozott közülünk a zseniális mérnök, Barényi Béla

Ki találta fel a világsikert arató Volkswagen Bogárt (Käfer)? Hát, hogy-hogy nem… Barényi Béla volt az „elkövető”! Ferdinand Porsche ezt – persze csak pereskedés után… – el is ismerte. Lehet, hogy azért húzódott a per sokáig, mert Porsche úr tartott attól, hogy sokba fog neki ez kerülni? Lehet, de félelme alaptalan volt, ugyanis Barényi olyannyira nagyvonalú volt, hogy mindössze jelképes, egy márkás kártérítést kért!

Borítóképen: Mercedes-Benz 219 Ponton – Régies a forma, de a biztonsági tervezés alapjai már azonosak a mai gyártányokéval! (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: InSapphoWeTrust, licenc: CC BY-SA 2.0) A kép illusztráció

Tehette, hiszen a Bogár csak az egyik szerkezet volt azok közül, amelyeket megalkotott, így természetesen a per idején már nem volt szegény ember. Összesen 2.500 találmányát jegyeztette be, amelyek közül nem egy még a mai napig is alapját adja az autók biztonságának!

Igen, Barényi Béla mérnök, feltaláló, az autós törési teszt és a gyűrődési zóna kifejlesztője, és persze a VW Bogár megalkotója!

Egy rá jellemző rövid történetet idézünk emlékére. Nem volt különösebben híján a magabiztosságnak, de megtehette, az a tudás, amit felhalmozott, bizony komoly hasznot hozott az autógyártóknak! Íme:

„Uraim, Önök mindent rosszul csinálnak!” – ez volt az első mondata, mikor a Mercedeshez jelentkezett 1939-ben. Felvették, és innentől kezdve érdemelte ki a Mercedes a világ legbiztonságosabb autója kitüntető címet.

Az 1940-es években ő vezette be a törésteszteket, amely nélkül ma már nem készülhet el egyetlen új típus sem. Legfontosabb találmánya az 1951-ben szabadalmaztatott gyűrődési zóna, mellyel egészen napjainkig meghatározta a karosszéria tervezési elvét.

1959-ben az első biztonsági karosszériarendszerrel ellátott típus a 180-as Ponton Mercedes volt. A kocsi utas cellája nagyon kemény- ám a túlnyúlásai jóval puhábbak, így azok karambol esetén összegyűrődnek, ezáltal elnyelik az ütközési energiát.

Nem csoda, hogy bekerült a detroiti Autóipar Halhatatlanjainak Csarnokába 1994-ben elsőként és mindmáig egyedüliként még élete folyamán. Sőt, már 1987-ben utcát neveztek el róla Németországban és Olaszországban, csak – akkoriban – Magyarországon nem…

Ez csak egy kis ízelítő volt találmányai közül, az összeset egy cikkben lehetetlen besűríteni. A zseni tehát 25 éve távozott, és bizton állíthatjuk, olyan kaliberű szakember azóta sem dolgozik az autóiparban, mint amilyen ő volt.

MI, MAGYAROK – A biztonság megszállottja – Barényi Béla

Ajánlott Cikkek