Hírek

„3-4 év, nem beszélve arról a félmilliárd euróról”

Ami ahhoz kell, hogy Magyarország át tudjon állni az orosz olajról más típusú más beszállítóktól érkező olajra. Ezt Kovács Zoltán a BBC televíziónak az MTI összefoglalója szerint. De szlovák és cseh részről is hasonló – mondjuk ki; azonos – időtávokról lehet hallani.

Borítóképen: A Barátság kőolajvezeték Mazir közelében (Belarusz) (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: SzederLaci, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

A szlovák helyettes gazdasági miniszter arról beszélt a Politico-nak, hogy az ország „legalább 3 éves”, konkrétan kimondva 2025 végéig szóló haladék esetén már támogatni tudná az orosz olajembargós csomagot, igaz szavai szerint még ez az időtáv is fokozott kihívásokkal jár a MOL (!!!) tulajdonában álló pozsonyi kőolaj finomító átalakítására.

A portfolio.hu tegnap megírta, hogy a cseh miniszterelnök arra tett utalást, hogy az Európai Bizottság által meglebegtetett 1 éves (2023 végéig tartó) haladék helyett inkább 2-3 éves haladék lenne megvalósítható az országa számára.

A fentiekből tehát úgy tűnik, hogy csak a haladék időhorizontjától függene, hogy a három ország hajlandó legyen belemenni az uniós orosz olajra és finomított termékekre vonatkozó embargóba, ezzel szemben tegnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arra utalt, hogy a magyar vétó tervét csak akkor adná fel a kormány, ha az embargó nem vonatkozna a csővezetéken keresztül történő kőolajszállításra.

Ajánlott Cikkek