Épített örökség Magyarság Tájak/korok Történelem Történelem Videók

“Van egy kék tó a fák alatt…” – tavacska a panelek árnyékában

„Kőbánya tavat és új parkot kap. Az újhegyi építkezés mellett látható, vízzel telt hatalmas bányagödröt egy év alatt tóvá varázsolják, elhanyagolt környezetét rendbehozzák, fásítják, s megnyitják a kőbányaiak előtt. A nagy munka hétfő délután kezdődik” – Esti Hírlap, 1976 szeptember 18.

Borítóképen: A Mély-tó

„A szomszédos Újhegyi lakótelepen pihenőpark, horgászótó. Ez a Három hajdani Guttmann-tavak legkisebbje. Az itt bányászott agyagból a legkiválóbb téglákat égették. A három nagyobbik bányatót — sajna” — nem is oly rég, feltöltötték, betemették. A kispesti hőerőmű pernyesalakja temetett” – Esti Hírlap, 1982 augusztus 19.

Tó és új lakónegyed Kőbánya-Újhegyen – 1982

Igen, Budapesten a mai napig is létezik az a kis tó, amelyet ma Mély-tónak, vagy Újhegyi tónak neveznek, és ami – ahogy az idézetből kiderül – az egykori bánya helyén jött létre a múlt század ’70-es éveinek második felében.

Amikora lakótelep felépült, a terület még rendezetlen volt, de aztán felismerték, hogy a betemetésnél van jobb hasznosítási lehetőség is. Nem biztos, hogy az problémamentes elgondolás volt, mert a korábban feltöltött két másik Guttmann tóba a hőerőmű salakja került, amit így máshol kellett aztán elhelyezni, ami állítólag akkor komoly beruházást igényelt.

A tó a rendezés előtt (forrás: Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény)

A területrendezés aztán a helyi lakosok bevonásával történt, és ha már rendezték a területet, akkor persze a kor szellemének megfelelően egy munkás szobrot is el kellett helyezni a területen, de – akkor nem jellemző módon – emléket állítottak a valamikori téglagyártásnak is itt.

A tó a rendezés után (forrás: Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény)
A ma is látható téglafal, különböző korokból származó téglákkal (forrás: Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény)
A ma is álló szobor állítása

Ez tehát a rövid története egy panelházak árnyékában meghúzódó, mára teljesen természetesnek ható kis tavacskának.

Ajánlott Cikkek