Hírek Történelem

96 éve született Bodnár Gizella, azaz Repülős Gizi

Repülős Gizi (született Bodnár Gizella) gyakorlott besurranó tolvaj. Az 1950-es évek óta volt ismert a rendőrök előtt. Több mint 20 alkalommal ítélte szabadságvesztésre a bíróság, összesen 40 évnyi börtönbüntetést kapott, amiből 17 évet leült. 2017 augusztusában Tatabányán fogták el legutoljára. Hatszor szabadult közkegyelemmel.

Borítóképen: Bodnár Gizella, azaz Repülős Gizi – 2007-ben (forrás: youtube)

Igen, itt és most egy tolvajról lesz szó, aki azonban valamiért mégis kivívott magának egyfajta tiszteletet, vagy legalábbis akik ismerik történetét, valamiért nem ítélik el élből a világ életében tolvajlással foglalkozó hölgyet, aki sajnos ma már nincs köztünk, hiszen 92 évesen 2019-ben elhunyt.

A kalandos élettörténetű hölgy Miskolcon született, rendezett családi körülmények között nőtt fel, és a kassai tanárképző főiskolán végzett irodalom és történelem szakon. Minden adott volt egy konszolidált, sikeres pályafutáshoz, de kicsivel korábban történt valami, ami miatt ez nem igazán valósulhatott meg…

Repülős Gizi állítása szerint kleptomán hajlamának a kiváltó oka ugyanis az volt, hogy korábban egy baleset következtében agyhártyagyulladást kapott. A gyógyulásban Szent-Györgyi Albert orvosprofesszor segítette, aki azt mondta neki, hogy vagy zseniális művész, vagy hírhedt bűnöző lesz belőle.

Persze ez körülmény akár a mesék világába is tartozhat, nem tudjuk… Ahogy a becenév eredete sem igazán tisztázott, de azt is egy legendának köszönhette a hölgy.

Nem bizonyított, de mind a máig is makacsul tartja magát az állítás, miszerint abból ered a név, hogy az 1950-es évek elején (amikor még Magyarország nagyvárosai között voltak belföldi repülőjáratok) reggelente Budapesten felszállt egy gépre, néhány óra alatt Miskolcon, Debrecenben, Pécsen, Szegeden vagy Szombathelyen lopott, és az esti járattal visszatért a fővárosba.

A Repülős Gizi nevet akkor kapta a nyomozóktól, amikor az ötvenes években egy elfogásakor repülőjegyet találtak a zsebében. A 2012. február 16-i a Fábry showban maga az érintett is azt mondta, hogy nem igaz a legenda, mely szerint repülővel járt lopni.

Amszterdamban, Londonban is lopott. Párizsban ugyanakkor magyarnóta-énekesként futott be karriert. Az angol nyelvű hírportálok „Flying Gizi” és „Airplane Gizi” néven emlegették.

A sok börtönbüntetés után Budapestet megunva Komáromba költözött, bízva a nyugodtabb körülményekben. 2009 januárjában Komáromban egy családi házba akart betörni, de a ház tulajdonosa észrevette és azonnal riasztotta a rendőrséget. Ezután még többször próbálkozott lopással, még 2017-ben is besurranáson érték tetten, bár abból büntetőügye végül nem keletkezett.

Nagyon kalandos életet élt, volt arra is példa, hogy egy kutya segített megtalálásában. 2016-ig 19 alkalommal ítélték el, összesen mintegy 200 bűncselekmény miatt, amelyekért több mint 17 évet ült börtönben.

2007-ben önéletrajzi regényt adott ki, melyben így ír magáról:

Sok életkaland, három gyerek, két férj, egy szerelem, összesen szűk húsz év rabságban töltött idő: ez a mérlegem. Kész a leltár… Itt vagyok én is, az öreg tolvaj, és nincs másom, csak a hírhedtségem. Legenda lettem, és ebbe akár már bele is lehet halni.

Ajánlott Cikkek