Magyarság Tájak/korok Történelem

A ’67-es Budapesti Nemzetközi Vásár újdonságai

Ez a BNV évfordulós esemény volt, ugyanis éppen 125 évvel azelőtt, 1842-ben rendezték meg Kossuth Lajos kezdeményezésére Pesten az első magyarországi ipari kiállítást. A Városligetben rendezett eseményen aztán a hazai és természetesen a nemzetközi ipar vonultatta fel terméket. Mi maradunk a honi ipar produktumainál, melyeket röviden igyekszünk bemutatni.

Borítóképen: Az 1987. évi Budapesti Nemzetközi Vásár látképe légifelvételen

Az Ikarus—Volvo kooperációban készített megkapóan szép távolsági luxus autóbusz lényegében a hírneves svéd gyár B-57.60 típusú alvázának és a nálunk készített luxus-felépítménynek kombinációja. Az utazás kényelmét billenthető támlás repülőülések, olvasólámpák, légkondicionáló berendezés, héthangszórós rádió és erősítő berendezés, beépített hűtőszekrény stb. teszi tökéletessé.

Ikarus 657 – Svédország 1967-ben állt át a jobboldali közlekedésre, ezért egyes változatoknál szükség volt még a vezetőoldalra is tenni utasajtókat

A közel 200 személyes Ikarus-180 csuklós városi autóbusz és az Ikarus-556 típusú 100 személyes városközi változat utódjaként már kifejlesztés alatt áll az új autóbusz-család.

Az Ikarus-250 típusjelű városközi kivitel érdekessége a Magyarországon licenc alapján gyártásra kerülőhathengeres, fekvő elrendezésű D 2156 HM 60 típusú MAN Dieselmotor, 192 LE maximális teljesítménnyel.

Előtérben a vadonatúj motorral szerelt IK 250, hátrébb az IK 657 a kiállításon

Az 1967-es BNV-én mutatkozott be a a Csepel D-344 alvázra épült Ikarus-526 típusú különleges tűzoltó gépkocsi is:

Természetesen nem tudunk mindent megmutatni, hiszen a korból származó beszámolók sem terjedtek ki minden egyes termékre, csak a jobbakat emelték ki, ugyanakkor el kell mondani, hogy a másik szűrési feltételünkkel együtt is – miszerint a hazai termékeket mutatjuk be – rengeteg akkori újdonságot van szerencsénk bemutatni.

Ajánlott Cikkek