Hírek

A berlini brit követség őrét kémkedéssel vádolják – A modern kori “Stirlitz” lebukott ?

A berlini brit nagykövetség őrsége ártatlannak vallja magát Oroszország javára végzett kémkedésben

Ha esetleg nem ismerős a név “A tavasz 17 pillanata” :Julian Szemjonov regénye, illetve az abból 1973-ban készült 12 részes szovjet tv-sorozat. A történet 1945 tavaszán, a második világháború utolsó heteiben játszódik Berlinben, főszereplője Max Otto von Stirlitz SS-Standartenführer (ezredes), a német hírszerzés magas rangú tisztje, akiről azonban hamarosan kiderül, hogy valódi neve Makszim Makszimovics Iszajev, és a szovjet hírszerzés ezredese. Hasonlóan Ian Fleming James Bond-novelláihoz, a regény alapja egy valóságos kémtörténet.

A berlini brit nagykövetség biztonsági őre, akit azzal gyanúsítanak, hogy Oroszország javára kémkedett, visszautasította a minősített adatok átadásával kapcsolatos vádakat. Erről a Daily Mail számolt be .

David Smith brit állampolgár április 8-án, pénteken jelent meg a Westminster Magistrates Court előtt kilenc bűncselekmény vádjával, amelyek mindegyike 14 év börtönbüntetéssel sújtható a hivatalos titokról szóló törvény értelmében. Smith egyik vádpontban sem vallotta be bűnösségét.

Közölték, hogy az 57 éves Smitht azzal vádolják, hogy „az orosz állam számára hasznos” információkat gyűjtött, és a nagykövetség alkalmazottaira vonatkozó adatokat továbbította az orosz félnek. A nyomozati akta szerint Smith állítólag levélben próbálta felvenni a kapcsolatot Szergej Csuhurov vezérőrnaggyal, a berlini orosz nagykövetség orosz katonai attaséjával. A levél részleteket tartalmazott Őfelsége közszolgálatának különböző tagjai tevékenységéről, személyazonosságáról, címéről és telefonszámáról.

Smitht azzal is vádolják, hogy minősített anyagokat gyűjtött, köztük dokumentumok másolatait, CCTV-felvételeket és SIM-kártya csomagolását. Tettével – jegyzi meg a lap – az állam biztonságát és érdekeit sértette azzal, hogy minősített információkat gyűjtött a kormány tevékenységéről.

2021. augusztus 11-én a német főügyész bejelentette , hogy a potsdami Szövetségi Bűnügyi Rendőrség őrizetbe vett egy 57 éves britet . A Scotland Yard megerősítette ezt az információt. Németországban azt mondták , határozottan támogatják a vizsgálatot.

Ajánlott Cikkek