Hírek

A bíróságon is elbukott az EU vakcina-beszerzése

Immár nem csak a közvélemény szemében bukott meg az Európai Bizottság, hanem immár a belgiumi bíróság is kimondta; az EB rossz szerződést kötött, az AstreZeneca gyógyszeripari vállalatnak pedig jóval kevesebb oltóanyagot kell szállítania, mint ahogy azt a Bizottság nagy garral követelte beadványában! Ennek ellenére a Bizottság győzelemként értékelte a perben hozott ítéletet…

Borítókép: Ursula von der Leyen (forrás (telegraph.co.uk)

Az már egy más kérdés, hogy az Astra esetében nem is túl nagy a kereslet… de a bíróság döntése egyértelműen a gyógyszergyárnak kedvez! Nehéz ezt győzelemként beállítani a másik oldalon, de minden szemrebbenés nélkül ment ez is. Mint amikor heteken keresztül tagadták a tényt, hogy a gyártó csúszik a szállításokkal. De a tények továbbra is makacs dolgok!

A számok pedig nem hazudnak; az EB beadványában 2021. július 30-ig 120 millió vakcina leszállításának kötelezettségét kérte számon, szeptember 27-ig pedig összesen 300 millió adagot követelt. Ebből – a bíróság döntése értelmében – az lett, hogy a gyógyszercégnek mindössze 80,2 millió adagot kell leszállítania a szeptember 27-i határidőre…

A köztes határidőkre is megállapítottak egy ütemezést, és az ehhez képest elmaradt minden egyes adagra 10 euró büntetést kell fizetnie a gyártónak. Az első fontos dátum július 26., és ennek bizony komoly jelentősége van!

A tényeket ismerve Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke győzelemittas nyilatkozata vagy a zavartság jeleként értelmezhető, vagy ő valami más csatornát néz;

„Ez a döntés megerősíti a Bizottság álláspontját: az AstraZeneca nem teljesítette a szerződésben vállalt kötelezettségeit. Jó látni, hogy egy független bíró megerősíti ezt.”

Sajnos azt kell mondanunk, hogy az elnökasszony – amennyiben tényleg ismeri a bíróság határozatát – egyszerűen nem mond igazat! A bíróság ugyanis semmi olyat nem állapított meg, miszerint nem teljesítette volna szerződésben vállalt kötelezettségét a gyártó! Amennyiben ugyanis ezt megállapította volna, abban az esetben már most fizetnie kellene a brit-svéd vállalatnak, de a késedelemre kirótt büntetéshez rendelt időpontig még laza másfél hónap van hátra… Mit is állapított meg akkor a bíróság?

Ennek megválaszolására az AstraZeneca vezető ügyvédje, Jeffrey Pott adta meg a választ az ítélethirdetés utáni nyilatkozatában:

„Az AstraZeneca maradéktalanul eleget tett az Európai Bizottsággal kötött megállapodásának, és továbbra is a vakcina mihamarabbi szállítására összpontosít, amelyet haszon nélkül tesz annak érdekében, hogy segíthessen megvédeni Európában és világszerte az embereket mai generáció leghalálosabb járványától.”

A helyzet teljesen egyértelmű; a Bizottság egész egyszerűen rossz szerződést kötött, a bíróság ugyanis a szerződésben alkalmazott jogi terminusok elemzésére támaszkodva hozta meg ítéletét. A részletekbe nem belemenve alapvetően azon múlt a dolog, hogy a kereskedelmi szerődésekben alakalmazott „legjobb” (best), avagy „észszerű” (reasonable) kifejezést hogyan értelmezi a bíróság. A vakcina-szállítási szerződés elsőre a legerősebbnek tűnő „best reasonable efforts” (legjobb észszerű intézkedés) formulát használja arra, hogy miképpen kell eljárnia a szerződés teljesítése érdekében a gyártónak. A bíróság azonban úgy találta – nem a nemzetközi kereskedelmi jog, hanem a belga jog alapján! -, hogy a gyártó ezt a kitételt teljesítette.

Győzelem? Igen, a vírus, meg a gyógyszergyár győzött… Közben pedig kígyót-békát kellett kiáltani azokra, akik az EU közös beszerzésében tapasztalt hiányosságok okán alternatív források után néztek. Szép munka, gratulálunk a győzteseknek!

Ajánlott Cikkek