Hírek

A BLM mozgalom akkor tényleg csak egy üzlet?

Patrisse Cullors – házastársa után Khan-Cullors –, a Black Lives Matter Globális Hálózat társalapítója nincs jó passzban. A Los Angeles Timesban megjelent interjú tanúsága szerint a 38 éves nő tavaly júniusban ideg-összeroppanással kórházba került, ahol poszttraumatikus stressz szindrómával kezelték, és még most, több mint fél évvel később is csak lábadozik. A nő nehezen viseli, hogy hűtlen kezelés gyanújába keveredett, jobbról és a mozgalmon belülről is pellengérre állították ingatlanvásárlásai miatt. Patrisse Cullors az interjúban minden vádat tagad. írja az index.hu

borítókép forrása : https://commons.wikimedia.org/wiki/File:LGBT_Gay_Trans_Pride_BLM_Fist_Flag.png

Ha esetleg bárki is azt hinné, hogy a Black Lives Matter mozgalom 2020. május 25-én keletkezett, a George Floyd halálát követő tiltakozáshullám nyomán, az illető téved: sokkal régebbre nyúlnak vissza a gyökerei. 

2013. július 13-án történt, hogy egy floridai esküdtszék felmentette George Zimmermannt az emberölés vádja alól. A perui állampolgárságú Zimmermann – akinek az ereiben ugyancsak csörgedezik némi fekete vér a dédnagyanyjának köszönhetően – máig tisztázatlan körülmények között lelőtte a 17 éves Trayvon Martint. A fekete srác Zimmermann és több szemtanú elmondása szerint leteperte és fojtogatta a 28 éves férfit, aki önvédelemből használta a pisztolyát. Egy biztos: a haláleset nyomán egy Alicia Garza nevű oaklandi aktivista megjelentette a Facebookon az üzenetet, amelyben szerepelt ez a mondat: Our lives matter, azaz Számít az életünk, a mi életünk is számít. Erre Patrisse Cullors, Garza barátnője a ma már legendásnak számító hashtaggel válaszolt a digitális térben: 

Ezzel a szellem kiszabadult a palackból, még ha csak mérsékelt, visszafogott formában is. Egy New York-i aktivista, bizonyos Opal Tometi mindenesetre megalakított egy digitális hálózatot közösségszervezőkből és antirasszista aktivistákból, és itt már tudatosan használta a BLM szlogent. 

A MOZGALOM BEINDULT. 

Cullors hamarosan gründolt egy Black Lives Matter Global Network nevű világméretű hálózatot, amelynek a CEO-ja, vagyis ügyvezető igazgatója lett. A hálózat országszerte helyi részlegekkel, ha úgy tetszik, leányvállalatokkal rendelkezett, azaz üzletileg is sikeresnek bizonyult, mivel özönlöttek az adományok, a felajánlások. Konkrétan: csak 2020-ban 90 millió dollár értékben, ahogy a Los Angeles Times írja.

A mozgalom 2014-ben új lendületet kapott, amikor egy fehér rendőr a Missouri állambeli Ferguson városában lelőtt egy Mike Brown nevű fekete férfit. Mindez azonban eltörpült a mellett a felzúdulás mellett, ami két éve George Floyd halálát követte. Mint köztudott, egy fehér rendőr addig térdelt Floyd – aki amúgy börtönviselt bűnöző volt – nyakán, amíg a férfi meg nem fulladt.

A TÖRTÉNELEMBEN ELŐSZÖR A KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁSOK AZT MUTATTÁK, HOGY AZ AMERIKAIAK TÖBBSÉGE ROKONSZENVEZIK A BLM MOZGALOMMAL.

Cullorsnak egyre nehezebb volt kézben tartania a terebélyesedő hálózatát. Ezért felbérelt egy Tides Center nevű nonprofit szolgáltatót az adományként beérkező dollármilliók könyvelésének megoldására, de még ez sem volt elég, és kinevezte  magát ügyvezető igazgatónak. 

Sokak szemében ez volt az ősbűn. Hogy lehet az, hogy egy polgárjogi mozgalom élén ügyvezető igazgató áll, mintha az egy profitorientált részvénytársaság lenne?!

Ám Cullors – aki időközben már Kahn-Cullors néven szerepelt, miután házasságot kötött a BLM-mozgalom kanadai főnökével, egy Janaya Khan nevű, nemcsak polgárjogi aktivistaként, hanem profi bokszolóként, sőt, modellként is fungáló nővel – számára nem volt megállás. Kettébontotta mozgalmát egy politikai és egy üzleti szárnyra. 

TOVÁBB A TELJES CIKKRE——index.hu

Ajánlott Cikkek