Hírek

A Bloomberg szerint harc lesz az LNG-ért Európában és Ázsiában

Ezen a télen a cseppfolyósított földgáz (LNG) piaca történelmi deficithez közelíthet, mivel a világ üzemanyagért rohan, írja a Bloomberg.

Európa azon terve, hogy az év végéig kétharmadával csökkenti az orosz gázvezeték-importot, és azt az Egyesült Államokból és Afrikából származó LNG-vel helyettesítik jelentősen növeli az üzemanyagért folytatott versenyt. Kínából is növekszik a kereslet. A szakértők az LNG-ért folytatott csatát jósolják Európa és Ázsia között.

A fenyegető ellátási válság azzal a kockázattal jár, hogy több villamosenergia-számlát eredményez. “A közelgő tél mindenki számára riasztó. Minden ellátási zavarokra utal, és további kockázatok is vannak” – mondta James Whistler, a Simpson Spence Young szóvivője.

A globális kereslet 2022-ben eléri a 436 millió tonnát, ami meghaladja a rendelkezésre álló 410 millió tonnát , mondta a Rystad Energy. A kereskedők átirányítják az LNG-készleteket Ázsiából. Inkább Európába adják el, ahol az árak vonzóbbak.

“A globális gázkomplexumban nincs többletkapacitás, így Európa és Ázsia hadifogyasztó állapotban van a rendelkezésre álló tartalékok számára” – magyarázta Michael Stoppard, a globális gázstratégia vezetője és az S&P Global Commodity Insights különleges tanácsadója.

Májusban Kína fontolóra vette az LNG-vásárlások újraindítását, remélve, hogy a Covid-korlátozások enyhítése fellendíti a gazdaságot és növeli az üzemanyag-keresletet.

Ajánlott Cikkek