Hírek Mások írták Vélemény

A Bloomberg Ukrajna EU-csatlakozásáról: „Ez meggondolatlanság”!

Ha az Európai Unió vezetői csak a szívükre hallgatnának, e havi brüsszeli csúcstalálkozójukon teljes mértékben felvennék az Unióba Ukrajnát – írja a Bloomberg.

Borítóképen: Európai Unió (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Kolja21, licenc: CC BY 3.0) A kép illusztráció

Emmanuel Macron francia elnök így fogalmazott: „Szívünk mélyén érezzük, hogy Ukrajna harca és bátorsága révén már ma is Európánk, családunk és uniónk tagja”. Ennek szellemében Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke áprilisban Kijevbe ment, és személyesen adta át Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek a pályázati kérdőívet.

A híroldal azt is írja, hogy Ukrajna teljes jogú tagságának megadása az Európai Unióban számos új problémát fog okozni az európai blokk számára. Milyen oka van ennek, tehetjük fel a kérdést. Az idézett cikk megadja a választ!

„Az EU, amely soha nem volt a jó kormányzás mintaképe, összeomolhat, vagy akár fel is bomolhat” – hangsúlyozta Andreas Kluth, a rovatvezető, hozzátéve, hogy ez a figyelmeztetés Moldova, Grúzia, Albánia, Észak-Macedónia és más, már soron lévő országok felvételére is vonatkozik.

Ezen országok gazdasága, igazságszolgáltatása és egyéb intézményei nem állnak készen az EU -csatlakozásra. „Ez meggondolatlanság” – írja a szerző. Kloot rámutatott az Unió szervezetének zavaros és nehézkes irányítási rendszerére is.

„Az intézmények és biztosok növekvő száma, a nyelvek, hagyományok és nemzeti érdekek babiloni káosza – a legkisebb probléma. Az elavult uniós szerződések nem felelnek meg a valóságnak” – tette hozzá.

Ráadásul – mint a megfigyelő megjegyezte – az EU-nak nincs olyan mechanizmusa, amely a „megtévedt” tagokat kiutasítaná.

A csatlakozás tehát éveket, évtizedeket vesz igénybe, ezalatt a tagjelölt országoknak át kell venniük az unió összes törvényét, de amint belépnek, Brüsszel már nem zárhatja ki őket – zárul a cikk.

Igen, arra még nem volt példa, hogy valakit kizártak volna, és erre nincsenek is meg a szükséges jogi alapok, ugyanakkor Brüsszel birodalmi logikát érvényesít, amikor uniós pénzeket tart vissza, illetve olyan dolgokra kényszeríti az egyes tagországokat, melyeket ők nem akarnak…

A probléma az, hogy az Unió nem birodalom, hiszen ahhoz komoly és hiteles kormányzás kell – de ez nincs meg, ahogy a cikk szerzője is írja.

Ajánlott Cikkek