Vélemény Vélemény-cikkeink

A bohóc és az ostoba

Tény, hogy egy közéleti szereplő kell, hogy rendelkezzen narcisztikus vonásokkal. Az viszont már baj, ha a magamutogatás öncélúvá válik… Igor Matovič-on pedig elhatalmasodni látszik a betegség. Most, amikor a járvány megfékezése, és a népszerűségének helyreállítása lenne a legfontosabb (előbbi a választók, utóbbi csak a saját érdeke!), az orosz vakcinabeszerzéssel kapcsolatban kijelenti, hogy Kárpátaljáért ígérte cserébe az oroszoknak…

Érdekes módon az ukránok azonnal felháborodtak a viccnek szánt mondat hallatán, és egy olyan nyilatkozattal álltak elő, ami ékes bizonyítéka tudatlanságuknak… Mert így ez az eset – amúgy vihar a biliben… – egy bohóc, meg egy ostoba „eszmecseréje” lett:

„Inkább cserélje el Szlovákia néhány régióját. Az ilyen helytelen nyilatkozatokkal a szlovák miniszterelnök elrontja az Ukrajna és Szlovákia közötti nagyon barátságos és őszinte kapcsolatokat.”

Persze az ukránok mindentől félnek, ami orosz, ezt tudjuk, de Matovič mondata egy olyan mélyütés volt, amire a magukat olyannyira komolyan vevő ukránok nem tudtak másként reagálni. A két fél pedig úgy „beszélget”, mintha bármi közük is lenne Kárpátaljához… Maradjunk a tényeknél, és nézzük meg a terület hovatartozását történelmi idősíkon:

A mai Kárpátalja területe a következő államokhoz tartozott:

895–1920 – a Magyar Királyság része

1920–1938/1939 – Csehszlovákia része

1938/1939–1945 – a Magyar Királyság része

1944–1945 – Szovjet megszállás

1945–1991 – Szovjetunió része (USZSZK)

1991-től – Ukrajna része

Ez az időrendi összefoglaló mindennél jobban megmutatja, hogy a környező államok – melyek kisebb-nagyobb részeket téptek ki Magyarország testéből – mennyire nem értik, hogy a mai helyzetük egyetlen egy bosszú által vezérelt döntés eredménye, ami számukra minden bizonnyal ajándék, de tény, hogy Trianon óta immár ezredszer bizonyítják, nem méltók rá!

Csak kérdésként; Melyik utódállam nem nyomja el a magyarságot, és melyik nem különbözteti meg negatívan a magyar-lakta vidékeket, amikor gazdasági döntéseket hoznak?

Igen, jól sejtettük, nem tudunk ide írni egyetlen ország-nevet sem… Pedig akár lehetne ez úgy is, hogy a magyarság híd az országok között, csakhogy ehhez nincs meg a bátorság! A környező országok még mindig rettegésben élnek, mint aki bankot rabolt, nem bukott le, de a megszerzett vagyont mégsem tudja élvezni, mert retteg a lebukástól…

Igen, bátorság kellene… De melyik ország nem nyuszi ezek közül? Melyik nem fekszik be valamely támogató ágyába cserébe kosztért, kvártélyérét? Megint nem tudunk ide írni semmit…

Ajánlott Cikkek