Hírek

A brit újságíró szerint Mariupol lakosai söpredéknek nevezik az Azovot

Szögezzük le; a hír az Izvesztyiján jelent meg, így természetesen sokan fenntartásokkal fogják kezelni a brit újságíró véleményét, azonban azt ne felejtsük el, hogy Graham Phillips a helyszínen van, onnan szerzi elsőkézből származó információit, és azt állítja, hogy „Nyugaton a média torz információkat közöl a város helyzetéről”.

Borítóképen: Mariupol egyik utcája a város ostroma alatt Ukrajna 2022-es orosz inváziója során (forrás: facebook via commons.wikimedia.org, szerző: Ministry of Internal Affairs of Ukraine, licenc: CC BY 4.0) A kép illusztráció

Persze, tudjuk, nem zárható ki az sem, hogy ezért a nyilatkozatért pénzt kapott, de azt már elég nehéz elképzelni, hogy az Azovot nagy szeretet övezte volna abban a városban, ahol a többség orosz anyanyelvű, és feltehetően orosz identitású is. Véletlen lenne, hogy majd’ egymillió, a térségből menekülő civil Oroszország felé vette az irányt, és nem nyugatnak vette az irányt?

„Válaszként azt hallottam, hogy „fattyúk”, „állatok”, „söpredék”, hogy őszinte legyek…” – mondta ezt a brit újságíró. Ezek a válaszok akkor hangzottak el, amikor a mariupoli lakosoknál rákérdezett, mi a véleményük az Azovról.

Személyes tapasztalat; egy Magyarországon élő, Odesszából elköltözött ukrán állampolgárral beszélgetve azt mondta, hogy Odesszában nem beszélnek ukránul, ott mindenki oroszul beszél, és – bár ő ukránnak tartja magát -, az utóbbi időkben elgondolkodott, hogy az állampolgárság, és a nemzeti identitás az nem pontosan egybeeső fogalom az esetében (sem), mert bizony a nagyszülei (neki is, mint sokaknak arrafelé) a mai Oroszország területéről származnak.

Most azt mondja, hogy nem megy vissza, mert azonnal be kellene vonulnia, és mert őt például így az oroszok ukránnak tekintenék, de – miután kizárólag oroszul beszél – az ukránok meg orosznak tekintenék!

Ez is mutatja, hogy nem olyan egyszerű az, ki az orosz, és ki az ukrán, ami pedig számunkra azt jelenti, hogy ennek egyébként nincs is jelentősége, az ellentéteket pedig csak fokozta Ukrajna vezetőinek erőltetett „ukránosítása”, gondoljunk csak a nyelvtörvényre, az oktatási törvényre, a kisebbségi törvényre, és az ehhez kapcsolódó napi gyakorlatokra.

„Mindent megjavítunk és helyreállítunk. Nemcsak olyan lesz, mint korábban, hanem még jobb is, mert ez egy csodálatos város, ahol oroszul beszélő emberek élnek. És mindannyian itt ünnepeljük a győzelem napját” – mondta Phillips.

Úgy tűnik tehát, hogy a nacionalista attitűd igen sokat ártott a helyzetnek… Mint korábban írtunk róla, az orosz hadsereg többször felajánlotta Azovnak, hogy tegye le a fegyvert, és humanitárius folyosókat nyitott, de a fegyveresek nem hajlandók feladni az ellenállást.

Phillips szerint egyébként mintegy kétezer Azov harcos van az Azovsztal területén, akik előbb-utóbb megadásra kényszerülnek, ez csak idő kérdése.

Nem tudjuk a hír hitelességét ellenőrizni, de a jelek arra mutatnak, hogy a nyilatkozat közel állhat a valósághoz. Ezt erősíti személyes tapasztalatunk is. De az nem egészen világos, hogy a kijevi vezetés miért nem adja ki a parancsot az Azovnak a megadásra. Tudjuk, hogy az Azov meglehetősen önjáró, de azt már nem hisszük, hogy ebben az esetben nem engedelmeskedne, vagy ha ez mégsem így van, akkor még nagyobb a baj, mert ha a központi vezetésnek nem engedelmeskedő erők is harcolnak a csatatéran, akkor bármikor elszabadulhatnak, és akár még egykori vezetőik ellen is fordulhatnak!

Márpedig Zelenszkij mintha azt üzente volna, hogy az Azov nem fontos számára…

Nehéz a fentiek megítélése, mi mindenesetre tájékoztatást adtunk, azzal a megjegyzéssel, hogy ezt a hírt is fenntartásokkal kezeljük.

Ajánlott Cikkek