Hírek

A britek negyede nem tudja majd fizetni ősszel a villanyszámlát, januárra meg még rosszabb lesz!

Legalábbis ezt állítja a Citizens Advice új elemzése. Mielőtt azonban idéznénk az elemzés adatait, felhívjuk a figyelmet arra, hogy a briteknél ársapka van érvényben az elektromos áramra (hoppácska, mi újság a magyar baloldalon, akik ráengednek egy az egyben a piaci árat a lakosságra???), melyet negyedévente korrigálnak a jövőben, így októbertől és januártól (tovább)emelkednek az árak. Ezek után jöjjenek a megállapítások!

Borítóképen: Senki nem ilyen landolást képzel el… De most a brit lakosságra ilyen pénzügyi helyzet vár! A BA38 balesete a Heathrow-n (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Marc-Antony Payne, licenc: CC BY 3.0) A kép illusztráció

A Citizens Advice új elemzése szerint a jelenlegi előrejelzések alapján az Egyesült Királyságban 4-ből 1 (24%) egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy kifizesse az energiaszámláját októberben.

Ez duplája azok számának, akik már most, az ársapka-emelés előtt is mínuszban vannak.

Januárban ez a szám 1/3 emberre (34%) ugorhat, amikor az előrejelzések szerint az költségek 4.200 GBP fölé emelkednek.

A jótékonysági szervezet előrejelzései figyelembe veszik a kormány által felajánlott energiavisszatérítést és megélhetési költségeket, ami azt mutatja, hogy a növekvő költségek gyorsan meghaladják a felajánlott támogatást.

Azok közül, akik októberben nem tudnak fizetni, a többség (68%) háztartása 30.000 GBP alatti jövedelemmel rendelkezik.

Egyesek viselik majd a növekvő energiaszámlák terhét, mivel 3,2 millió fogyatékkal élő és 4,4 millió gyermekes család nem engedheti meg magának az októberi túrákat.

Azok, akik nem engedhetik meg maguknak az őszre jósolt emelkedést, átlagosan csaknem havi 100 fonttal mínuszba kerülnek.

A Citizens Advice szerint a jövőbeni támogatásnak azokat kell megcéloznia, akiknek a legnagyobb szükségük van rá. A kormány további beavatkozásai mellett, amelyek célja, hogy segítsék az embereket a számlákkal kapcsolatban, felszólítja az Ofgem-et (Gáz- és Villamosenergia-piaci Hivatal – a szerk.), hogy biztosítsa az emberek védelmét a hátralékok legsúlyosabb következményeitől. Ez magában foglalja az előrefizetéses mérőórák kényszerű telepítésének felfüggesztését.

A Citizens Advice

A múlt század ’30-as éveiben Nagy-Britanniában kormányzati támogatással indult szervezet saját önmeghatározása szerint segít az embereknek a boldogulásban, információkkal, és korrekt tájékoztatással, valamint – mint írják:

„Független jótékonysági hálózatunk egyéni tanácsokat kínál online, telefonon és személyesen, ingyenesen. Amikor azt mondjuk, hogy mindenkiért vagyunk, komolyan gondoljuk. Az emberek számítanak ránk, mert függetlenek és teljesen pártatlanok vagyunk.”

A jótékonysági szervezet emellett kongatja a vészharangot, hogy az emelkedő árak több embert sodornak súlyos körülmények közé. A vezetőtanácsadók közül sokan már most is megosztanak jelentéseket olyan emberekről, akiknek szükségük van krízistámogatásra, például élelmiszerbanki utalványokra és üzemanyagutalványokra, akik korábban soha nem léptek kapcsolatba a Citizens Advice-szal.

Mivel a jövőbeni áremelkedések gyorsan meghaladják az energiavisszatérítés értékét, további lépésekre lesz szükség annak érdekében, hogy megakadályozzák az emberek eladósodását.

Ajánlott Cikkek