Hírek

A britek szerint nem legitim a hatalom… Választást akarnak!

Az Egyesült Királyság politikai rendszere – és a konzervatívok legalacsonyabb közvélemény-kutatási értékelései – azt jelenti, hogy figyelmen kívül hagyják az általános választások iránti nyilvános felhajtást – írja a Politico.

Borítóképen: Rishi Sunak hivatalos portréja – 2017 (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Chris McAndrew, licenc: CC BY 3.0) A kép illusztráció

A legutóbbi általános választások óta harmadik miniszterelnökükön a kétségbeesett brit közvélemény szavazást akar arról, hogy ki irányítja az országot. Úgy tűnik, nincs szerencséjük.

Nem az Egyesült Királyság új miniszterelnöke, Rishi Sunak biztosította a toryk 2019-es választási győzelmét. Nem tette ezt elődje, Liz Truss sem, aki ehelyett egy kaotikus 44 napon keresztül megpróbálta felrúgni a konzervatívok kiáltványában szereplő gazdasági és politikai ígéreteket.

Természetesen Boris Johnson volt az, aki majdnem három éve megszerezte a toryk 80 mandátumos többségét – mielőtt a nyáron saját képviselői kirúgták a Downing Street-ről a megalázó botrányok sorozatát követően.

A mindössze 81 konzervatív képviselő által megválasztott Truss helyettese kevesebb mint két hónapig bírta, mire párttársai ismét nekimentek.

Hagyja, hogy a dolgozó emberek mondják ki a véleményüket, írjon ki általános választásokat!

szólította fel a munkáspárti Keir Starmer ellenzéki vezető a miniszterelnököt.

Sunak erre azt válaszolta, hogy mandátuma „olyan szabályon alapul, amely alapján minket választottak meg – egy választáson, amelyet megnyertünk, és önök veszítettek”.

Alkotmányosan Sunaknak igaza van.

Kizárólag az Egyesült Királyság kormánya határozza meg, hogy ki kell-e írni az előrehozott választásokat a következő szavazás 2025. januári határideje előtt – kivéve, ha több tucat tory képviselő hirtelen szélhámos lesz, és úgy dönt, hogy az alsóházi bizalmi szavazással megdönti saját rezsimjét

– írja a lap.

„A parlamentáris demokrácia alapszabálya, hogy nem a miniszterelnök kap mandátumot az általános választásokon, hanem a parlamenti párt” – mondta Catherine Haddon, az Institute for Government agytröszt alkotmányügyi szakértője. A brit rendszer tehát jelentősen eltér a francia, vagy az amerikai modelltől, ahol közvetlenül a választók szavazzák meg az elnök személyét.

  • Véleményünk:

Igen ám, de van egy igen komoly probléma! A brit konzervatívok bizony a sűrű kormányátalakításokkal, és miniszterelnök-cserékkel eljátszotta a bizalmat, a választól úgy érzik, a kormány többé már nem képviseli őket, a folyamatos belharcok pedig azt a látszatot keltik, hogy az ország vezetése csak saját hatalmi játszmáival törődik. Pedig most aztán igazán kellene a határozott irányítás!

Ezt a véleményt támasztják alá a közvélemény kutatási adatok is. A YouGov ezen a héten végzett közvélemény-kutatása szerint a brit közvélemény 59 százaléka gondolja úgy, hogy Sunaknak választást kellene kiírnia – beleértve az összes konzervatív szavazó 38 százalékát is! –, míg csak 29 százalék gondolta úgy, hogy nem. Ez jóval magasabb a szokásosnál, és még a Partygate-botrány csúcspontján választást akaró 41 százalékos csúcsot is meghaladja.

„Olyan új miniszterelnök beiktatása, akire senki sem szavazott, az ellenkezik a demokratikus dolgokkal” – mondta egy Johnsont támogató konzervatív (!) képviselő, majd így folytatja:

Azok a kollégák, akik eltávolították Borist, nem sütögethetik tovább gesztenyéjüket. Azóta van egy sz*r műsorunk, és Rishit egyetlen szavazat nélkül kinevezni bizonytalan. De a párttársak ragaszkodnak ahhoz, hogy nem akarnak általános választást.

  • Véleményünk:

Nehéz kérdés ez, mert a kormány a brit szabályok szerint jár el, ez nem is kétséges.

Ugyanakkor erős kérdés, hogy ez a szabályrendszer azt segíti, hogy a választói bizalmat elveszítő, a választók érdekeivel szembe menő kormányt bebetonozza, vagy a stabil kormányzást biztosítja azáltal, hogy pártra és nem politikusra szavaznak a választások során?

Alapvetően a második a cél, de a 2019 utáni kormányok éppen a stabilitást nem tudják megadni a briteknek egy olyan helyzetben, amikor pedig igencsak nagy szükség volna a labilis világban egy kiszámítható vezetésre az országnak.

Ki-ki döntse el, nem vagyunk politológusok, de nagyon kíváncsiak lennénk véleményükre, mert a mai helyzet minimum ellentmondásosnak tűnik.

Ajánlott Cikkek