Hírek

A civilek mögé bújik az ukrán hatalom?

Volodimir Zelenszkij aláírta és március 7-től hatályba lépett a törvényt, amelynek értelmében ukrán polgári személyek és külföldiek szabadon lőfegyverhez juthatnak, és büntetlenül használhatják azt az orosz megszállók ellen – írja a karpat.in.ua. Óriási a baj… Egyrészt civilek kezébe fegyvert adni óriási hiba, mert lelkesek lehetnek ugyan, de nincs megfelelő védőfelszerelésük, és kérdéses, hogy milyen szervezeti egységbe tagozódnak. De van ettől nagyobb baj is!

Borítóképen: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meglátogatta a Signi előretolt állásait Luhanszkban, 2019. május 27. (forrás: https://www.president.gov.ua/photos/prezident-ukrayini-volodimir-zelenskij-vidvidav-peredovi-poz-2929 via commons.wikimedia.org, szerző: Ukrajna Elnöki Adminisztrációja, licenc: CC BY 4.0) A kép illusztráció!

Annak ellenére, hogy az ukrán kommunikációban – a szenvedések mellett – a legnagyobb hangsúlyt az orosz egységek megsemmisítése kapja, egyes szakértői vélemények szerint az Ukrajnában lévő orosz egységek nem egészen 10%-a a veszteség mértéke. Tévedés ne essen ez nem kis szám, de az, hogy most már a civilek is kaphatnak fegyvert, azt mutatja, hogy nagyobb a baj, mint amit az ukránok kommunikálnak.

Arról is komoly vita zajlik a mariupoli 1. számú szülészet kapcsán, hogy mi történt. Az ukránok és az oroszok állításai szöges ellentétben állnak egymással:

De nem is ez a legnagyobb baj! Sokkal nagyobb probléma az, hogy a civilek felfegyverzésével az egyébként is tisztázatlan jogi helyzet még kuszábbá válik. Mire gondolunk? Nos, egy kérdéssel válaszolunk:

Mi a jogállása egy állam által felfegyverzett (hazai, vagy külföldi) civilnek? Ez nagyon nem egyértelmű…

Miután nem egyértelmű, ezért – vegyük figyelembe, a háborús helyzet van, kaotikus állapotok! – a sok vitás eset kapcsán az oroszok azt fogják állítani, hogy katonákra lőttek (hiszen az állam által felfegyverzett erőkkel harcolt), míg az ukránok azt fogják mondani, hogy az oroszok civilekre lőttek, avagy ölték meg őket. A problémát már korábban is jeleztük a külföldről érkező önkéntesekkel kapcsolatban:

A mi olvasatunkban ez annyit jelent, hogy a törvény életbe léptetése után Oroszországnak minden egyes ukrán az ellensége, hiszen minden ukrán állampolgár fegyverrel harcolhat az orosz csapatok ellen. Egy háború zűrös forgatagában pedig ember legyen a talpán, aki meg tudja különböztetni a fegyvertelen, támadni nem akaró civileket, és a fegyveres ellenállást tanúsító civileket!

Ha jobban belegondolunk, ez a törvény végülis felhatalmazás az orosz csapatok számára a válogatás nélküli, nem célzott támadásokra, hiszen ha minden ukrán potenciális ellenség, akkor válogatás nélkül, mindenki ellen harcolniuk kell.

Ne legyen így, ez a döntés magában hordozza ezt a rettenetes kimenetelt…

Ajánlott Cikkek