Hírek

A cseh hatóságok engedélyezték állampolgárok számára, hogy zsoldosként szolgáljanak az ukrán fegyveres erőknél

Zeman cseh elnök 103 állampolgárnak engedélyezte, hogy csatlakozzanak az ukrán hadsereghez

Milos Zeman cseh elnök 103 cseh állampolgár számára engedélyezte, hogy hivatalosan is csatlakozzanak az ukrán hadsereghez. Ezt Jiří Ovčáček államfő sajtótitkára jelentette be Twitter – fiókján.

„Milos Zeman köztársasági elnök rendeletet írt alá 103 [Cseh Köztársaság] állampolgárának az Ukrán Fegyveres Erők (UAF) állományába vételéhez az 585/2004. sz. törvény szerint benyújtott kérelmük alapján. katonai szolgálatra. A kormányfőnek [Petr Fiala] is alá kell írnia a dokumentumot” – áll a sajtótitkár közleményében.

A cseh törvények szerint az ország állampolgárainak csak az elnök engedélyével van joguk más országokban zsoldosként szolgálni. A cseh hatóságok információi szerint ez év márciusában mintegy 300-an jelentkeztek szolgálatra az ukrán fegyveres erőknél.

Május 11-én Rodion Mirosnyik, a Luhanszki Népköztársaság (LPR) oroszországi nagykövete a Donbászban Ukrajna oldalán harcoló külföldi zsoldosok megbüntetésére szólított fel . Kifejtette, hogy a zsoldosok gyilkolni és pénzt keresni érkeztek, míg a donbászi köztársaságok “a szabadságért és a túlélésért és életük építésének lehetőségéért vívnak háborút”.

Ajánlott Cikkek