Hírek

A cseh miniszter Oroszország miatt bírálta Macront

Lipavszky cseh külügyminiszter bírálta Macron francia elnököt Oroszországhoz való hozzáállása miatt

A cseh külügyminisztérium vezetője – amelyet a CNN Prima NEWS-on fogalmazott meg – szerint a francia vezető nem értette a probléma lényegét, amikor azt mondta, Oroszországot nem szabad megalázni .

Oroszország agresszor, és nem szabad fellépnünk azzal kapcsolatban, hogy megalázzák-e vagy nem <…> Moszkvát nem érdekli, hogyan tekintenek Oroszországra Nyugaton

Jan LipavszkyA Cseh Köztársaság Külügyminisztériumának vezetője

Macron és Oroszország

Június 3-án Emmanuel Macron francia elnök interjút adott a regionális sajtónak, amelyben különösen kijelentette , hogy Oroszországot nem szabad megalázni. Szavait azzal magyarázta, hogy a jövőben az országoknak együtt kell működniük Moszkvával .

Oroszországot nem lehet megalázni. Ha az ellenségeskedés egy napon véget ér, diplomáciai úton kell kikeverednünk a válságból

Emmanuel MacronFranciaország elnöke

A francia vezető meggyőződését fejezte ki, hogy Párizsnak közvetítő szerepet kell játszania a válság megoldásában.

Hasonló véleményt fogalmazott meg a francia külügyminisztérium új vezetője, Catherine Colonna is, aki május végén lépett hivatalba. Véleménye szerint Párizsnak párbeszédet kell folytatnia Moszkvával, mivel ez hasznos és szükséges, “hogy közvetíthessük álláspontunkat, és konkrét kérdésekben együtt dolgozhassunk”.

Macron azt is elmondta , hogy az elmúlt hat hónapban legalább 100 órát töltött telefonbeszélgetésekkel Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Elmondása szerint annyi időt és energiát fordított az „igazán nehéz” ukrajnai helyzet megvitatására. A francia vezető ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem titkolta ezeket a tárgyalásokat, és azokat Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kérésére bonyolította le.

Lengyel kritika

Május 28-án Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök azt mondta Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy a gabonaexport érdekében fel kell oldani az odesszai blokádot. Véleményük szerint ez elősegíti Ukrajna gabonaszállítását a Fekete-tengeren, és elkerüli a globális élelmiszerválságot. Párizs egyúttal kifejezte készségét az odesszai kikötő feloldására irányuló műveletben való részvételre.

Scholz és Macron Putyinnal folytatott tárgyalásai feldühítették Varsót . Andrzej Duda lengyel elnök tehát azt mondta, hogy az orosz vezetővel való kapcsolattartás haszontalan, és csak “legitimizálja az orosz hadsereg által Ukrajnában elkövetett bűncselekményekért felelős személyt”. Véleménye szerint az ukrajnai helyzet megoldása csak az ország fokozott katonai támogatásával lehetséges, és nem párbeszéd útján.

Ezenkívül Duda figyelmeztette a német iparosokat az Oroszországgal való üzletelés problémáira, valamint az olcsó gáz és olaj vásárlási vágyára. Úgy véli, a német üzleti életben teljesen közömbös, hogy mi történik Ukrajnával és Lengyelországgal, csak a profit érdekli.

Moszkva álláspontja

A Putyin és Macron közötti lehetséges kommunikációról szólva Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hangsúlyozta , hogy Moszkva elfogadja a francia vezetőnek a francia elnökhöz intézett kapcsolatfelvételi javaslatát az ukrajnai helyzettel kapcsolatban, de megjegyezte , hogy az elnökök kapcsolattartása nem függ Oroszországtól. amelyet senkire nem erőltetnek.

Az orosz külügyminisztérium hivatalos képviselője, Maria Zakharova tréfásan azt javasolta, hogy Kaja Kallas észt miniszterelnök, aki felszólította a nyugati vezetőket, hogy hagyják abba Vlagyimir Putyin hívását, rója meg emiatt az uniós országok nagyköveteit.

Ajánlott Cikkek