Hírek

A csúcs előtt ötös dádá Oroszországnak, de a csúcs a lényeg!

Öt európai ország – Franciaország, Németország, Olaszország, Egyesült Királyság, Egyesült Államok – felszólította Oroszorszországot, hogy folytassa a tárgyalásokat német-francia közvetítéssel az úgynevezett normandiai formátum keretein belül. Nagy újdonságot nem adtak elő, de mindezt egy nappal a Putyin-Biden videomegbeszélése előtt ejtették meg.

Borítóképen: Putyin és Biden (forrás: dw.com)

Miért fontos ez számunkra? Azért, mert az oroszokkal kialakított gazdasági kapcsolataink igen fontosak. Az energetikától kezdve a mezőgazdasági termékek exportján keresztül egészen a logisztikáig (pl. kínai áruk fogadása Záhony térségében) nemzetgazdasági méretekben is jelentős az Oroszországgal folytatott kereskedelem, és ha erre a világpolitikai folyamatok hatnak, akkor azzal nekünk is dolgunk van.

Ami pedig talán még fontosabb, ezek a világpolitikai folyamatok hatnak a magyarság egészére is, hiszen, ha körbenézünk, Románia kifejezetten törekszik a NATO-val és az Egyesült Államokkal a jó kapcsolatokra, Szlovákiával együtt Európa liblingjei, Szerbiát viszont a víz alatt akarja tartani a Nyugat. Márpedig ezekben az utódállamokban mindben jelentős magyar kisebbség él! Az ő sorsuk várható alakulása szintén fontossá teszi ezeket a híreket.

Mert bizony annak ellenére, hogy most az öt ország nem csak eldurrantott pár mondatot, hanem ezekből már következtetni lehet arra is, hogy mivel készül Biden a csúcstalálkozóra.

Washington már eddig is többször kifejezte, hogy egy esetleges orosz támadás Ukrajna ellen komoly következményeket von maga után! Azt nem tudjuk pontosan, hogy ez a mantra vajon csak azért van, mert ha elég sokszor elmondják, hogy Oroszország támadásra készül, akkor azt mindenki valóságként kezeli, vagy tényleg vannak megbízható információik, Moszkva minden esetre tagad!

Véleményünk szerint Moszkva ezúttal reaktív stratégiát folytat, a nyilvánosság előtt nem akarják irányítani az eseményeket, így, ha tényleg felvonulnak az Ukrán határ mellett, az leginkább csak azért van, mert ez válasz az ukránok haderő-átcsoportosításaira, illetve a jelentős amerikaiak hadianyag-hadieszköz felhalmozására.

Nem véletlen, hogy a haderő felvonulására vonatkozó vádakat Moszkva soha nem cáfolja direkt módon, csak azt hajtják, hogy nem tervezik megtámadni Ukrajnát.

Véleményünk szerint – bár érezhetően nő a feszültség – messze van az a pont, amikor tényleges harci cselekményekre kerülhet sor, de a kiszivárgott információk szerint Biden újabb szankciókkal készül a Putyinnal folytatott tárgyalásokra – amennyiben Moszkva nem teljesíti Washington követeléseit! Ez pedig máris komolyan érint minket, hiszen amennyiben a fent említett gazdasági ágazatok érintettek lesznek a szankciókkal, az komoly problémát okozhat nálunk is…

Mit várunk az elnöki találkozótól? Véleményünk szerint Biden nem fog előállni nagy újdonságokkal, ellenben Putyintól arra számítunk, hogy előáll új javaslatokkal.

Mert a reaktív magatartás szerintünk inkább csak altatás, a valódi stratégia inkább aktív lesz, de ez az aktivitás jobbára csak a csúcstalálkozón lesz igazán éles. Alapvetően abban várunk elmozdulást orosz részről, hogy a minszki megállapodásban foglaltakra tesznek valamilyen kompromisszumos javaslatot.

Mert bizony a megállapodásban foglaltak teljesítésével mindkét fél adós, és van egy olyan érzésünk, hogy a felek azért nem tesznek lépéseket a megvalósítás irányába, mert nem bíznak a másikban, és attól tartanak, hogy egyoldalú lesz a teljesítés.

Ez pedig igen komoly presztízsveszteség lenne bármelyik oldalon, az igen komoly politikai és gazdasági következményekről nem is beszélve… A kérdés csak az, hogy miben tud arcvesztés nélkül konstruktív javaslatot tenni Putyin!

Lehet, hogy véleményünket befolyásolja, hogy mi is megoldást szeretnénk, hiszen a legnagyobb vesztese a helyzetnek a kárpátaljai magyarság, akit az oroszokkal egy kalap alá sorol Kijev, ezért minden létező módon akadályozzák mindenben, a mindennapi élettől, a magyarság megéléséig…

Összegezve tehát;

Putyintól várunk egy javaslatot, vagy egy csomagot, ami a minszki megállapodásban foglaltak teljesítését segítheti elő, Bidentől pedig a már eddig is ismert fenyegetések ismétlését várjuk.

Ajánlott Cikkek