Hírek

A Dinamo Kijev tulajdonosa Magyarországra menekült a háború elől

Az Ukrayinska Pravda, azaz az “Ukrán Igazság” nevű lap számolt be arról, hogy olyan dokumentumok birtokába került, amelyek azt bizonyítják, hogy Ihor Surkis, a Dinamo Kijev 63 éves tulajdonosa, illetve testvére, Hryhorij már az orosz invázió harmadik napján, február 26-án elhagyta Ukrajnát.

NEM IS AKÁRHOGYAN: ÚGY TUDJÁK, HOGY A DÚSGAZDAG SURKIS-FIVÉREK 18 MILLIÓ DOLLÁRRAL (HOZZÁVETŐLEGESEN 6 MILLIÁRD FORINTTAL) A CSOMAGTARTÓBAN MENEKÜLTEK ÁT MAGYARORSZÁGRA, A DINAMO KIJEV ELSŐ EMBERE RÁADÁSUL A MINTEGY 700 EZER DOLLÁRT (235 MILLIÓ FORINTOT) ÉRŐ MAYBACHJÁT VEZETVE – 72 ÉVES BÁTYJA “CSAK” EGY 100 EZER DOLLÁROS MERCEDES-BENZ ML 500-ASSAL ÉRKEZETT.

A lap szerint a testvérek (kísérőikkel együtt) február 26-án, 23 óra körül távoztak Ukrajnából és az ország elhagyásakor nem jelentették be a vámhivatalnak a készpénz birtoklását és elszállítását, amit egyébként az ukrajnai törvények is előírnak. A lap hozzáteszi, hogy a magyar határon azonban a helyi vámtisztviselőknek már beismerték, hogy mekkora összeggel érkeztek.

Hryhorij Surkis hatalmas vagyonra tett szert az évek során az üzleti tevékenység révén, a lap szerint részt vett a privatizációban és nem teljesen tiszta pénzügyi műveletekben is, az ilyen tevékenységek pedig az ukrán oligarchikus rendszer egyik fontos képviselőjévé tették.

Az 1990-es években ő volt a Dinamo Kijev elnöke és a klub az ő vezetése alatt bontogatta szárnyait. 2002-ben megválasztották az Ukrán Labdarúgó Szövetség elnökévé, ekkor adta át a Dinamónál betöltött pozícióját testvérének, Ihornak, aki még mindig az ukrán főváros elsőszámú csapatát vezeti.

Két évvel később Hryhorij Surkis az UEFA végrehajtó bizottságának tagja lett. Kapcsolatait és befolyását felhasználva sikerrel lobbizott a 2012-es lengyelországi és ukrajnai Eb megrendezése érdekében. Később az UEFA alelnöki posztját töltötte be.

csakfoci

Ajánlott Cikkek