Hírek

A DPR és az LPR erői elfoglalták Lymant

A települést a 2015 -ös dekommunizációs törvényt követően a várost Krasznyi Lymanról Lymanra nevezték át, a térképen is így lehet megtalálni, de az orosz sajtó következetesen kitart korábbi neve mellett. A 20.000-es lélekszámú település elfoglalása elsőre nem tűnik nagy sikernek, de mégis igen komoly jelentősége van a harcok további kimenetele szempontjából.

Borítóképen: Donbász régiójának térképe (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Goran_tek-en, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

„Donbász katonasága az Orosz Föderáció fegyveres erőinek tűztámogatásával felszabadította Krasznij Limant, teljes ellenőrzést biztosítva felette. A Donyecki Népköztársaságban összesen 220 települést szabadítottak fel” – írja az Izvesztyija.

Lymant sárga jelölővel emeltük ki (részlet a következő forrás alapján: Russo-Ukraine Conflict (2014-2021).svg by Rr016 / hu.wikipedia.org, szerző: Viewsridge, licenc: CC BY-SA 4.0)

„2022. május 27-én a Donyecki Népköztársaság területén a DPR és az LPR csapatainak egy csoportja az RF fegyveres erők tűztámogatásával 220 települést felszabadított és teljes ellenőrzés alá vonta, köztük Krasznij Limant is” – írja a DPR Telegram csatornáján.

Szimbolikus jelentősége is van a város elfoglalásának, mint azt Vlagyiszlav Surigin katonai szakértő mondta:

„2014-ben a kijevi hatóságok elleni felkelés egyik központja lett. Aztán kiderült, hogy ez az egyik első nagyobb település, amelyet visszafoglaltak az ukrán alakulatok a népköztársaságok erőitől. Azóta, nyolc éve vár szabadulására.”

Ezen túlmenően azonban sokkal fontosabb lehet az orosz erőknek a város elfoglalása stratégiai szempontból. Erről így beszál Surigin:

„… ez az utolsó nagyobb település a Szlavjanszk felé vezető úton.”

Márpedig Szlavjanszk egy 100.000-es lélekszámú település, egyike azon településeknek (Kramotorszkkal, Szeverdonyeckkel egyetemben), amelyek már nagyvárosnak számítanak, és amelyeket az a veszély fenyeget, hogy katlanba zárják az orosz erők.

Úgy tűnik, hogy az orosz erők szisztematikus előrenyomulása, és az ukrán erők statikus pozícióharca (visszavonulás, súlypont-áthelyezés nincs) egy hosszas, sok áldozattal járó harcot vetít előre.

Ajánlott Cikkek