Vélemény Vélemény-cikkeink

A fekete Boleyn Anna

A Channel 5 új kosztümös sorozatot mutatott be, középpontban VIII. Henrik tragikus sorsú feleségével, Boleyn Annával. Az Index filmkritikája szerint a minisorozat maximum közepes, vagy az sem, a dolgot csak a Boleyn Annát alakító, jamaikai szülőkkel rendelkező Jodie Turner-Smith kiváló játéka menti meg. Érdekes, hogy a filmhez történész segítségét is igénybe vették a korhűség okán, ugyanakkor a főszereplő, a fekete hölgy bőrszíne nem illik a képbe. Ettől még nem dől össze a világ, de ha a BLM szempontjából nézzük, akkor azért ez a tény felvet pár kérdést!

Tegyük fel, hogy harcos BLM-aktivisták vagyunk, akik a feketék mindenek feletti jogáért harcolnak, és nézzük meg így, hogy mit mutat a kép! A következő kérdések merülnek fel:

Tudták az alkotók, hogy gyenge a sztori?

Ahogy a kritikából is megtudjuk, a minisorozat nem keltett volna közel sem ekkora feltűnést, ha nem fekete a főszereplő. Az nem rasszizmus, hogy ezért most előhúzzák a kiváló fekete színésznőt a cilinderből? Hát nem volt még elég? Amikor a fehér ember tehetsége kevés, újra a feketéket veszik elő, mint Amerika gazdaságának felépítéséhez a rabszolgákat?

Mit üzen ezzel a fehér ember?

Talán azért választottak fekete szereplőt, mert a történet – amit jószerével mindenki ismer – eleve elrendelt, a vége nyilván az, hogy a VIII. Henriknek fiúgyermeket nem szülő Annát lefejezik? Ezek szerint az üzenet lényege, hogy a feketéket, és a BLM-et – akik, mint Anna, szókimondók és harcosak – lefejezi a fehér ember?   

Biztos lenne még kérdés, de ugye látható, hogy itt valami nem stimmel? Ugyanis ezúttal nincs harcos BLM-felhördülés… Csak egy példát említünk, miért kellene tüntetéseket szervezni a minisorozat ellen:

Amikor a Lelki ismeretek című, Pixar animációs filmet bemutatták, Dániában (de máshol is) nagy felháborodás volt, hiszen a fekete főhős hangját fehér szinkronszínészek adták!

Petíciók, tüntetések, tiltakozás volt a válasz, hihetetlen patáliát kerekítettek a történet köré, de most láthatóan nem zavarja őket az a tény, hogy Boleyn Anna fehér volt, és csakis a fekete színésznő zsenijét (és mindenekelőtt bőrszínét!) kihasználva csinálnak nagy reklámot az egyébként középszer filmnek. De ez nem rasszizmus, ez… Na ez akkor mi is?

A Pixar bemutatás idején a BLM mozgalmat majd szétvetette a düh az égbekiáltó bűn okán, és természetesen a rendszerszintű rasszizmus egyik újabb példájaként hozták fel! És most?

Most semmi nincs, mert;

A BLM mögött csak tagadás van, meg hamis érvek amellett, hogy a fehér ember ab ovo rasszista, de valamiféle eszmerendszer, vagy netán világnézet nincs. Ez is csak egy cancel culture jelenség, majd elmúlik….

Ajánlott Cikkek