Hírek

„A férjem meghalt Ukrajnában”

„Egy amerikai állampolgár és tengerészgyalogos veterán, Willy Joseph Cancel meghalt az ukrán erők oldalán folytatott harcban Ukrajnában” – erősítette meg a férfi özvegye a Fox News Digitalnak péntek kora reggel. „Azért ment oda, hogy segíteni akart az embereknek, mindig is úgy érezte, hogy ez a fő küldetése az életben” – folytatta.

Borítóképen: Az International-PMC logója, ami egy nemzetközi védelmi  és  taktikai kiképző cég. A NATO, NSPA  és az  Egyesült Nemzetek szolgáltatója (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Cavanna Brayan, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

Mindenekelőtt részvétünket szeretnénk kifejezni az özvegy Brittany Cancel-nek, és hét hónapos kisfiának. De sajnos nem tudunk megkerülni pár igen fontos kérdést…

Rögtön itt van az a kérdés, ami igen súlyos, hiszen – mint kiderült, Cancelt egy PMC (Private Military Company, magyarul katonai magánvállalat) toborozta.

„A tengerészgyalogos veterán nem sokkal az ukrajnai háború kitörése előtt, teljes munkaidős állása mellett aláírt egy katonai szerződéses magáncéghez, hogy dolgozzon” – mondta Willy Cancel édesanyja, Rebecca Cabrera a CNN-nek.

Nem ütközik semmilyen nemzetközi jogszabályba az ilyen vállalkozások működtetése és a toborzás sem (mellékelt cikkünkben írunk egy magyar vonatkozású ilyen cégről is), de ezek a katonák (akik nem zsoldosok!) nem vehetnek részt a harcokban, csakis önvédelmi célból használhatnak fegyvert. Amennyiben nem így tesznek valóban zsoldosokká válnak a hadjog szerint, akiket viszont nem védenek a Genfi egyezmények!

Márpedig az özvegy azt állítja, hogy harcolt a férje az ukránok oldalán… Ez pedig felvet egy súlyos kérdést…

Ha nyugati zsoldosok vannak Ukrajnában, akkor nem lehet, hogy máris harcban áll Oroszország a Nyugattal? Vagy legalábbis nem áll fenn a veszélye annak, hogy Moszkva így tekintsen erre a körülményre?

Persze eleddig csak arról lehetett hallani, hogy az orosz hátterű Wagner-csoport megérkezett a térségbe, na meg az Ukrán az Nemzeti Gárda alakulataként működő Azov és Jobb Szektor (és még pár) alakulatról, de ez utóbbiak jogállásuk szerint ukrán katonának minősülnek, miután a belügy alá tartozó szervezet részei.

Véleményünk szerint itt nincs másról szó – csakúgy egyébként, mint orosz oldalon, de ők valóban hadban állnak! -, mint hogy egyes nyugati szervezetek igenis küldenek harcoló alakulatokat Ukrajnába. Csak ezúttal magáncégeken keresztül…

A tévedés jogát fenntartva, és még egyszer kifejezve őszinte részvétünket, azt kell mondjuk, a nyugati tájékoztatás megint elég egyoldalúra sikerült – hogy finoman fogalmazzunk.

Ajánlott Cikkek