Erdély Hírek

A Fidesz-kormány folytatná a határon túli magyarok támogatását

Továbbra is folytatódni fog a határon túli magyar közösségek támogatása Erdélyben és Székelyföldön, amennyiben az emberek újra bizalmat szavaznak a kormánynak az április 3-i választáson – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Sepsiszentgyörgyön.

Borítóképen: A külügyminiszterek informális találkozója (Gymnich). Szijjártó Péter érkezik. 2017 (forrás: https://www.flickr.com/photos/eu2017ee/37082291345/ Szijjártó Péter via commons.wikimedia.org, szerző: EU2017EE észt elnökség). A kép illusztráció

Forrás: demokrata.hu

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Gyöngyvirág utcai Református Egyházközség magyar állami támogatással épített temploma előtt tartott sajtótájékoztatóján rámutatott, hogy 2010-ben jelentős fordulat következett be a nemzetpolitikában: a baloldali kormány korábban „ellenséges és lekicsinylő hozzáállást” tanúsított a határon túli magyarokkal kapcsolatban, a jobboldal győzelmével azonban ezt olyan intézkedések váltották fel, amelyek fókuszában az érintett közösségek megerősítése és támogatása áll.

Kiemelte, hogy hamarosan választás lesz Magyarországon, amely az egész nemzet jövőjét alapvetően meghatározza, tehát az anyaország jövőjét és a határon túl élő nemzeti közösségek jövőjét egyaránt.

„Ezért nagy tisztelettel arra kérjük az erdélyi, székelyföldi magyarságot, hogy vegyenek részt a parlamenti választáson (…) Minden szavazat számít, egyetlen szavazat sem veszhet el” – mondta.

Arról számolt be, hogy a jogszabályi és technikai feltételek adottak, és a magyar állampolgárok március 19-től reggel 6 óra és este 10 óra között mindennap leadhatják a voksukat Magyarország bukaresti, kolozsvári és csíkszeredai diplomáciai képviseletén.

Szijjártó Péter hangsúlyozta:

Amennyiben a kormány újra bizalmat kap az emberektől, akkor folytatni fogják az erdélyi és székelyföldi gazdaságfejlesztési programot, folytatódni fog a helyi óvodák és iskolák építése, felújítása, továbbra is támogatni fogják az egyházi közösségeket, illetve folytatják a kulturális identitás megőrzéséhez szükséges programok finanszírozását és a sportfejlesztéseket.

A teljes cikk a demokrata.hu portálon olvasható

Ajánlott Cikkek