Hírek

A finn kormányjavaslat nem korlátozza atomfegyverek telepítését az országba

A kormány az Észak-atlanti Szerződés Szervezetében való tagságról szóló törvényjavaslata nem korlátozza a nukleáris fegyverek Finnországba történő behozatalát vagy a NATO-bázisok létrehozását – írja a finn Italehti portál.

Borítóképen: B61 Nukleáris Bomba kiállítva a Pima Air & Space Museumban (Tucson, Arizona) (forrás: wikimedia, szerző: Dave Bezaire és Susi Havens-Bezaire, licenc: CC BY-SA 2.0) A kép illusztráció

Kül- és biztonságpolitikai források azt mondják az Iltalehtinek, hogy a kormány törvényjavaslata lehetővé teszi a NATO-nak, hogy atomfegyvereket vigyen be Finnország területére. Finnország az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez való csatlakozásáról szóló törvényjavaslat gyakorlatilag készen áll. Két héten belül véleményezésre kerül.

A törvénytervezet nem korlátozza a NATO-bázisok finn állam területén történő létesítését, és nem korlátozza a védelmi szövetség tagállamaiból érkező erők jelenlétét sem.

A nukleáris fegyverek Finnország területére való behozatalának lehetősége azért fontos, mert végső soron a NATO Oroszország elleni megelőző elrettentése az Egyesült Államok és Nagy-Britannia nukleáris fegyvereire támaszkodik.

Hülyeség lenne olyan korlátozásokat bevezetni, amelyek a valóságban megnehezíthetik Finnország védelmét

hangsúlyozza az egyik forrás.

A források szerint Pekka Haavisto (zöld) külügyminiszter és Antti Kaikkonen (közép) védelmi miniszter a NATO-val folytatott júliusi tagsági tárgyalásokon kötelezettséget vállalt arra, hogy Finnország csatlakozási szerződésében nem lesz semmilyen korlátozás vagy nemzeti fenntartás NATO-tagságával kapcsolatban.

Finnország csakis teljes jogúan és teljes kötelezettségek mellett, korlátozás nélkül hajlandó csatlakozni a NATO-hoz

hangsúlyozták a miniszterek a tagsági megbeszéléseken.

A múlt héten amerikai B-52-es bombázók repültek a NATO éves atomfegyver-gyakorlatán valahol a szövetség légterében, valószínűleg az Északi-tenger felett és a sarkvidéki régiók közelében.

A lap megemlíti, hogy Oroszország nukleáris arzenálja például északon, a murmanszki mocsarakban található. A források hangsúlyozzák, hogy nehéz lenne Finnország új védelmi tervének kidolgozása a NATO-ban, ha például nem lehetne atomfegyvereket bevinni Finnország légterébe.

A világ és az atomfegyverek egészen mások, mint 1949-ben, amikor a NATO-t megalapították, és Norvégia nemzeti szinten kijelentette, hogy nem lesz atomfegyver a területén. Ma már számos olyan taktikai nukleáris fegyver létezik, amelyet F-35-ös vadászgépek is szállíthatnak

mutat rá egy kül- és biztonságpolitikai forrás.

Finnország F-35-ös vadászgépeket vásárolt, amelyek közül az elsőt 2026-ban vetik be a lappföldi légierőnél. Az F-35A repülőgépekkel a teljes üzemi teljesítményt 2030-ban érik el, amikor mind a 64 repülőgép szolgálatba áll.

Ha a finn kormány így dönt, a légierő következő vadászgépei például amerikai taktikai B61-12-es nukleáris fegyvereket szállíthatnak, amelyekkel az F-35A vadászgépeket valós helyzetekben is fel lehet szerelni. Ehhez a finn pilótáknak ki kell képezniük a használatukat.

Biztosnak tekinthető, hogy a jövőben a finn F-35-ös vadászgépek gyakorolják az amerikai stratégiai bombázók védelmét északon. Ezek a bombázók nukleáris fegyvereket hordozhatnak. Norvég és svéd vadászgépek már gyakorolták.

Amikor Finnország a NATO teljes jogú tagja lesz, a finnek csatlakozhatnak a NATO Nukleáris Tervezési Csoportjához. Csak ebben a szakaszban készül el Finnország új védelmi terve, ami titkos. A tagállamok közül egyedül Franciaország nem vesz részt a NATO közös nukleáris védelmének tervezésében.

Finn kül- és biztonságpolitikai források szerint információik szerint Svédország sem alkalmaz korlátozásokat a tagsága tartalmát illetően. Ezért szükség esetén Svédország területére is lehet nukleáris fegyvereket importálni.

Ajánlott Cikkek