Hírek

A finnek felmondták az atomerőmű beruházást a Roszatomnál!

A finn Fennovoima tervezőcég felmondta a Roszatommal kötött szerződést a finn Hanhikivi-1 atomerőmű megépítéséről. Az erről szóló értesítésben nem szerepel a RAOS Projecttel (a Rosatom finnországi vállalata) kötött szerződés felbontására vonatkozó döntés oka.

Borítóképen: A finn a loviisai atomerőmű – 1978 (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Kai Honkanen, licenc: CC BY 4.0) A kép illusztráció

„Nem ment könnyen. Egy ilyen nagy projektben jelentős bonyolultságok vannak, és csak alapos mérlegelés után születnek döntések. Tisztában vagyunk a negatív hatással, és mindent megteszünk annak enyhítésére” – áll a szövegben.

A projekt

A Hanhikivi-1 projekt egy blokkos atomerőmű megépítését irányozta elő egy modern orosz tervezésű VVER-1200 generációs 3+ reaktoron, amelynek teljesítménye 1200 MW. A finn Fennovoima Oy tervező cég a leendő atomerőmű megrendelője, tulajdonosa és üzemeltetője.

A Rosatom vállalat szerint „teljesen érthetetlen” a Fennovoima döntése a Hanhikivi-1 atomerőműre vonatkozó szerződés felbontásáról. Az orosz cég képviselői „progresszívnek” nevezték a külföldi partnerek által meghiúsított projektet.

Az állami vállalat közölte; Fenntartja magának a jogot arra, hogy a fennálló szerződésekkel és a hatályos jogszabályokkal összhangban megvédje érdekeit.

Úgy tűnik, most már erre is van precedens… Napokkal ezelőtt még, mint egy lázálom írtunk róla, nem gondoltuk, hogy ilyen gyorsan valósággá válik!

Valószínű, hogy a finnek megijedtek, és nem akarnak egy olyan projektbe több pénzt rakni, ami lehet, hogy nem valósulhat meg. Igen ám, de így az eddigi összegek vesznek el, és feltehető, hogy a finneknek a Roszatomnak is fizetniük kell…

Ajánlott Cikkek