Hírek

A fogyasztói társadalom és a Zöldek

A német politika fejlődése megkérdőjelezhetetlen! Lassan eljutnak a „Gyűjtsd a vasat és a fémet, ezzel is a békét véded!” szlogenig, ami – ugye ismerős? – azért született meg, mert már nem is az ár volt a kérdés, hanem az, hogy van, avagy nincs alapanyag…

Borítóképen: Vlagyimir Lenin szobra a kelet-észtországi Narvában, a Hermann-kastély esplanádjának egy homályos sarkában (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Ad Meskens, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

És mindez miért volt? (a gyűjtst a vasat…) Mert a trianoni határok elzárták a magyar gazdaságot erőforrásitól. Na meg, mert Rákosi Mátyás ebben az időszakban a maradék ország erőforrásainak nagy részét a déli határvédelmére égette el, többek között az elérhető vas alapanyagok beépítésével… Hát most – pepitába – ugyanezt „játssza” a német balos-zöld társaság!

„Habeck gazdasági miniszter az ukrajnai háború miatt energiatakarékosságra szólítja fel a polgárokat. Mindenki hozzá tud járulni – mondta a zöld politikus – már van néhány javaslata” – írja a Spiegel.

Most is ugyanaz a helyzet; van egy sátán (akkor Jugoszlávia, most már…), akkor is csak ellenséget kerestek, most is, és akkor is csak szivatás volt az egész.

„Ökölszabályként azt mondanám: tíz százalékot mindig meg lehet spórolni” – mondja Habeck, aki ezzel kapcsolatos kormányzati kampányt is bejelentett. „Csak akkor válhatunk függetlenebbé az orosz importtól, ha azt egy nagy közös projektnek tekintjük, amelyben mindannyian részt veszünk.”

Jó duma, de akár eddig is lehetett volna spórolni, de – ezek szerint! – nem történt meg. Miért? Mert olcsó volt az energia, na meg egyáltalán volt…

Mit mond tehát Habeck? Azt, hogy nincs elég energia, nincs elég gáz, nem fúj eleget a szél, és nem süt eleget a nap!

Hiánygazdaság. Ismerős a fogalom, ugye? Itt Kelet-Európában tudjuk mit jelent ez, Nyugaton még tanulják… Volt pár lecke, amit kihagytak, de most rajtuk a sor, úgy tűnik, kiszólították őket felelni!  És milyen válaszokat adnak?

Leül, egyes! A legtöbb feleletüket így lehet jellemezni… És ettől egyre agresszívabbak! Pedig tanítómesterük, Lenin megmondta: Tanulni, tanulni, tanulni!

Ajánlott Cikkek