Hírek

A Gazprom kommentálta a gáz rubelben történő fizetésére való átállás folyamatát

A Gazprom a gáz rubelben történő fizetésére való átálláson dolgozik

A Gazprom egy olyan mechanizmus bevezetésén dolgozik, amely a barátságtalan országok importőrei számára rubelben fizesse az orosz gázszállítást – kommentálta az átutalás folyamatát Vitalij Markelov , a társaság igazgatótanácsának alelnöke – írja a RIA Novosztyi .

Április 1-jétől a Gazprom értesítéseket kezdett küldeni az importőröknek az új fizetési rendszerre való átállásról. Vlagyimir Putyin orosz elnök március végén írt alá rendeletet az orosz gáz vásárlásának szabályairól. Az üzemanyagot vásárolni kívánóknak speciális rubelszámlát kell nyitniuk a Gazprombanknál , a szállítások kifizetéséhez pedig devizaszámlát ugyanannál a hitelintézetnél.

Az új számítási eljárás április 1-jén lépett életbe. Dimitrij Peszkov elnöki szóvivő ugyanakkor megjegyezte , hogy az új fizetési rendszerre való átálláskor a szállítások nem állnak le.

A G7-országok azt mondták , hogy Moszkva követelése ellenére sem fizetnek rubelben az orosz gázszállításért . Később ismertté vált, hogy például Magyarország, Szlovákia a Gazprommal tárgyal a gáz rubelben történő fizetésének lehetőségéről.

Ajánlott Cikkek