Hírek

„A Gazprom nem köteles megmenteni senkit”

Jevgenyij Arnoldovics Szanyiszlavov, az Orosz Föderáció budapesti nagykövete ezekkel az őszinte szavakkal kommentálta azokat a vádakat, miszerint Moszkva az európai gázpiacon kialakult kaotikus helyzetnek. Ezalatt azt értette, hogy az orosz gázipari vállalat minden kötelezettségének eleget tett, még az ukrán tranzit-útvonalon is 10%-os felülteljesítéssel a vállalt mennyiséghez képest! Most akkor hogy is van ez?

Amikor arról cikkeztek korábban, hogy Európa gáztárolói a szokottnál alacsonyabb szinten kerültek feltöltésre, az két okra volt visszavezethető:

  1. Az egyre dráguló energiahordozó vételével egyesek kivártak, arra számítva, hogy hamarosan csökken az ár.
  2. A Gazprom nem töltötte fel saját (!) tárolóit a szokott mennyiséggel, mert a hazai tárolók feltöltését végezte egészen november 7-8-ig.

Az 1. pontban említett piaci szereplők várakozása nem jött be, a mai napon a januári lejáratú (most ez a legközelebbi határidő, amire kötni lehet) holland TTF 100 dollár körül mozog, az oroszok pedig továbbra is szállítják a szerződéses mennyiséget, és töltik európai tározóikat – már ha marad a még mindig rettentő nagy kereslet mellett arra, hogy betárolják. Mert ugye most kell a korábban elmaradt beszerzéseket is pótolni…

Ha megindult a szállítás, és már a szerződéses mennyiség felett is szállít a Gazprom, akkor miért ilyen magas az ár? Az előbb említett kereslet miatt, és azért, mert a piaci szereplők úgy vélik, hogy ilyen keresletet megnyugtatóan csak akkor tud kiszolgálni Oroszország, ha végre megindulhat a szállítás az Északi Áramlat 2 vezetéken is.

A nagykövet véleménye szerint tehát a Gazprom rendben szállít, nincs semmilyen probléma az ő oldalukon. Nem vitatkozunk az állítással, de meg kell jegyezzük, a magas ár mindenekelőtt Oroszországnak jó. És az a tény is nekik kedvez, hogy valójában szinte akármennyit is el tudnának adni a gázból – persze, ha nem lennének a szállításban szűk keresztmetszetek.

És itt azért van felelőssége Moszkvának, hiszen a korábbiakkal ellentétben tényleg nem nagyon szállít az ukrán útvonalon (még ha a szerződéses mennyiségnél többet is szállít), de ezt a magunk részéről természetes reakcióként értelmezzük, mivel korábban rendszeres volt az ukrán tranzit akadozása, és az Oroszországot ért folyamatos ukrán vádaskodások ismeretében nem hisszük, hogy az ukrán tranzit hanyagolása felróható lenne!

És igen; ha a Gazprom nem jut a pénzéhez, vagy ellopják a tranzitra szánt gázt, akkor Oroszország joggal lép fel, és teremt egy biztonságosabb útvonalon összeköttetést Európával!

Ha jobban belegondolunk, ez nem pusztán orosz érdek, hanem Európa elemi érdeke is, sőt, még az új balos-zöldnémet kormánynak is! Ugyanis a nagy zöldítésben az átmenet időszakára jelentős szerepet szánnak a gáznak. Magyarán;

Az Egyesült Államoktól eltekintve mindenki azt szeretné, ha végre megindulna a szállítás az Északi Áramlat 2 gázvezetéken. A lengyelek tiltakozása nem az útvonal ellen szól, hanem annak, hogy tartanak tőle, ha beindul az északi szállítás, akkor a Yamal „kiszárad”.

Ez utóbbira kitűnő megoldás egy hosszabb távú szállítási szerződés, amitől persze a lengyelek kissé ódzkodnak, de ha érdekeik azt kívánják, megkötik végül. Ők az LNG-re alapoznak, de a helyzet ott talán még rosszabb, mint a csövön szállított gáz esetében, ezért most nincs alternatívája az orosz gáznak.

Ahogy Európa többi országa számára sem, hiszen az amerikai palaolaj kitermelést Kína tokkal vonóval megveszi! Ez a tény pedig azt mutatja, hogy az USA kifejezetten és csakis önös politikai érdekei miatt van jelent az orosz-ukrán vitában!

Sajnos nem zárható ki, hogy Oroszország és az Európai Unió gyengítése a cél annak érdekében, hogy egyeduralmát továbbra is fenntartsa…

Ajánlott Cikkek