Hírek

A Gazprombank elutasította a németországi és ausztriai gáz ellenértékének kifizetését

A Gazprombank visszautasította a Németországból és Ausztriából származó gázért a Gazprom Germania csoporthoz tartozó Gazprom Marketing (GM&T) kifizetését, valószínűleg az energiavállalat németországi államosításával kapcsolatos problémák miatt. Sztanyiszlav Mitrahovics, a Nemzeti Energiabiztonsági Alap és az orosz kormány alá tartozó Pénzügyi Egyetem vezető szakértője az Izvesztyiának nyilakozott az ügyben.

Borítóképen: A Gazprombank egyik irodája (forrás: en.wikipedia.org, szerző: , licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

„Úgy gondolom, hogy csak egy technikai módot keresnek annak kidolgozására, hogyan lehet ezeket a kifizetéseket teljesíteni a Gazprom Germania államosítása mellett. Az csakis a német hatóságoktól és a német cégektől függ, hogy beleegyeznek a rubelben történő fizetésbe, vagy sem” – mmondta Mitrahovics az Izvesztyijának.

A hivatal szerint az elutasított fizetés egy középtávú szerződés része, amely hét terawattóra gáz szállítására irányul 2023 végéig. Most a cég próbálja bebiztosítani az üzletet, és tárgyal a Gazprombankkal.

Április 4-én a német gazdasági minisztérium ideiglenesen átadta a Gazprom Germaniát a Német Szövetségi Hálózati Ügynökség vagyonkezelőjének. A Gazprom kivonult a Gazprom Germania-ból, mert attól tartott, hogy vagyonát államosítják. Most pedig Mitrahovics szerint ennek az államosítási folyamatnak komoly jelentősége van:

„Nem tartom kizártnak, hogy ez a módja annak, hogy folytassák a szállításokat annak a ténynek az álcája alatt, hogy ez most egy német cég” – mondta.

Ez pedig úgy lehetséges, hogy a fogyasztói igények így nem a Gazpromhoz érkeznek be, hanem egy német állami vállalathoz, így a fogyasztókat – legyen az kis- avagy nagyfogyasztó – egy nem orosz cég szolgálja ki.

Hogy ez csak a szakértő fejében megfogant téves gondolat lenne? Nem tudjuk, de látható, hogy Németország kézzel-lábbal igyekszik elkerülni a legrosszabbat, vagyis, hogy ne jusson orosz gázhoz, ugyanakkor meg akar felelni a vele szemben támasztott elvárásoknak is, melyek a gyanú szerint Washingtonból származnak.

Szövevényes ügy, kiderül, mi lesz a vége!

Ajánlott Cikkek