Hírek

A gyarmattartó reflex Ausztriában is működik…

Igen, Nyugat-Európa gyarmati múltja úgy tűnik ma is hat. Ezt tapasztaljuk akkor, amikor a kelet-európaiakat lenézik, ahogy kommunikálnak velük, és abban is tetten érhető, hogy csak munkaerőnek és gyártóbázisnak tekintenek bennünket. Ezzel pedig másodrendű európai polgárnak… Most épp Ausztriáról derült ki, hogy módszeresen kizsákmányolja a munkavállalók jó negyedét jelentő külföldi munkavállalók nagy részét. A kelet-európaiakat biztosan…

Borítóképen: Kétfejű sas osztrák és európai uniós zászlókkal a háta mögött – Bécs, Ausztria, 2013 (forrás: civicspacewatch.eu)

„Ausztriában a más tagállambeli állampolgár munkavállalóknak gyermekeik lakóhelyétől függetlenül ugyanolyan családi támogatásokban és adókedvezményekben kell részesülniük, mint amilyenek az osztrák munkavállalóknak járnak” – írja a HVG.

Az osztrák szabályozás ugyanis jelentős különbséget tesz a hazai, illetve a más államok munkavállalói között, amikor úgy állapít meg különböző juttatásokat, hogy azok mértékét a munkavállaló nem Ausztriában tartozó gyermekei tartózkodási országának árszínvonalához igazítja. Magyarul, annyival kap kisebb juttatásokat, amennyivel abban az országban, ahonnan jött, alacsonyabb az árszínvonal, mint Ausztriában.

A családi ellátások és különböző adókedvezmények esetében az Ausztriában munkát vállaló magyarokat tekintve az úgynevezett “hozzáigazítási koefficiens” értéke 0,562.

Ez annyit tesz, hogy bizonyos ellátásoknál míg az osztrák munkavállaló 100 eurót kap, addig a magyar állampolgárságú, Ausztriában dolgozó meg csak 56,2 eurót… Nincs kétség, Kelet-Európa összes ausztriai munkavállalóját terheli ez a hátrány!

Richard de la Tour főtanácsnok szerint a következő, migráns munkavállalókat érintő juttatásokra vonatkozó osztrák szabályozásról kell kimondani, hogy ellentétes az uniós joggal:

  • családi támogatás,
  • eltartott gyermekek után járó adókedvezmény,
  • családi bónusz „plusz”,
  • egyedüli keresőknek járó adókedvezmény,
  • gyermeket egyedül nevelőknek járó adókedvezmény és
  • tartásdíj után járó adókedvezmény.

Ez elég széles kör ahhoz, hogy igenis komoly hátrányt jelentsen a külföldi munkavállalók számára, miközben munkájuk után kapott jövedelmeiket ugyanolyan adók és járulékok terhelik, mint az osztrák állampolgár munkavállalókat.

Ez is – ahogy az egész migráns-csalogatás – tehát csakis arról szól, hogy a Nyugat most saját területein építse ki azt az olcsó munkaerőbázist, amit korábban a gyarmatok jelentettek.

Ja, hogy Ausztriának soha nem volt gyarmata? Dehogynem! Nézzünk kicsit körül a történelemben, és rájövünk, hogy pont az a Kelet-Európa volt a gyarmata, amely nála munkát vállaló polgárait most is kizsákmányolja!

Ajánlott Cikkek