Hírek

A háború kulcsa a Donyeck területen van? Új „Azovsztal” fenyeget!

A napokban talán Horlivka térségében, Izjumtól délre, valamint Liszicsanszk körül van. Ez utóbbit nem is erőltetik annyire ellenben a két előbbiből délre és északra kiinduló támadásokkal 10.000 km²-es területet zárhatnak katlanba az orosz, illetve a népköztársasági erők.

Borítóképen: 2022-es orosz invázió Ukrajna ellen (forrás: Russo-Ukraine Conflict (2014-2021).svg by Rr016 / hu.wikipedia.org, szerző: Viewsridge, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

Ezzel egyrészt majdnem elérnék, hogy Donyeck terület egészét elfoglalják, másrészt a területen tartózkodó ukrán erőket kivonnák annak lehetőségéből, hogy egy visszavonulás után más helyeken lehessen őket bevetni, és persze a térségben található fegyverek is orosz kézre kerülhetnek, miközben az utánpótlást is elvágnák.

Izjumtól déli irányban, Horlivkától észak felé alakulhat ki egy bekerítés (2022-es orosz invázió Ukrajna ellen (részlet a következő forrás alapján: Russo-Ukraine Conflict (2014-2021).svg by Rr016 / hu.wikipedia.org, szerző: Viewsridge, licenc: CC BY-SA 4.0)

Bár nincsenek pontos adatok, de abból, hogy ezen a területen eddig nehezen haladtak előre a DPR csapatai, két dolgot gyanítunk;

  • A mariupoli Azovsztal elfoglalása rendkívül nagy erőket kötött le (ez egyben magyarázat lehet arra, hogy Kijev miért nem adott igen hosszú ideig parancsot a megadásra, pedig önmagában az Azovsztal védelme már rég bukott ügy volt).
  • A térségben igen erős ukrán egységek vannak, amelyek sikeresen ellenálltak a támadásoknak.

Most viszont Mariupol biztosan nem köt le annyi katonai erőt, mint eddig, így az orosz és népköztársasági erők minden energiájukat erre a területre koncentrálhatják – legalábbi, amelyeket Donyeck területre allokált az orosz hadvezetés.

Nem nehéz kitalálni tehát, hogy az orosz támadásoknak mi a célja. Ezt a területet be akarják zárni, az ott lévő katonákkal, és katonai képességekkel egyetemben.

Az ukránoknak van más lehetőségük is, de ezt Kijev biztosan nem támogatja, mert számára a területek megtartása mindenekelőtt van, így visszavonulásról itt szó sem lehet részükről! Ezzel viszont igen komoly kockázatot vállalnak;

Azon túlmenően, hogy Ukrajna itt komoly veszteségeket szenvedhet, kialakulhat egy, az Azovsztalhoz hasonló helyzet, csak éppen több nagyságrenddel nagyobb méretekben!

Ma nyilván nem tudjuk megmondani, hogy ez bekövetkezik, vagy sem, de azt tudjuk mondani, hogy megvan rá az esély. Megoldást persze nem tudunk – olyat legalábbis semmiképpen, ami mindkét félnek megfelelne, így ahogy telnek a napok egyre nagyobb az esélye annak, hogy bekövetkezik az, amit Mariupolban láttunk, de lényegesen nagyobb méretekben!

Ajánlott Cikkek