Magyarság Történelem Világ

A hajó késett, a pokolgép nem: merénylet a Vaskapu gőzösön

A romániai Galac (Galați) és a törökországi Konstantinápoly között, a romániai Konstanca (Constanṭa) és a bulgáriai Várna érintésével közlekedő, magyar illetőségű Vaskapu nevű egycsavaros tengeri áruszállító gőzhajó utasai ellen az 1903. augusztus 30-áról 31-ére, más híradások szerint a szeptember harmadikáról negyedikére virradó hajnalon, fél négykor macedón szélsőségesek merényletet követtek el.

Borítóképen: A Vaskapu vontató gőzhajó a dunai Grében sziklaszirtnél

„Bécsbe riasztó hirek érkeztek arról, hogy a robbanásnál sok ember pusztult el. Persze ez ellenőrizhetetlen hireknek nem lehet még hitelt adni” – írta a Friss Ujság 1903 szeptember 4.-i száma.

Igen, bár teherszállító hajóról van szó, de az árukon kívül első és harmadosztályon utasokat is szállított.

Az áldozatok számbavétele után kiderült, hogy 17 utas tűnt el, és a hajó személyzetéből pedig 11-en vesztették életüket. A szerencsétlenül jártak egyik része a tengerbe fúlt, a többiek megégtek. A két merénylő állítólag Várnában szállt föl, és az utasok közé tartoztak. Felrobbantották az egyik első osztályú fülkét, melynek következtében az első híradások szerint a kapitány, Lettis A. V. lovrani hajóparancsnok, a két másodkapitány: Deszkovics Kázmér, Mošćenička Draga községi (Dalmácia) illetőségű tiszt és társa, egy Francesco Persich nevű tengerész, valamint hat további hajótiszt is azonnal életét vesztette.

A Vaskapu gépészei: II. Vecsei Miklós, I. Alasetta Aurél, 111. Jonides Jon

A hajót a Magyar Keleti Tengerhajózási Részvénytársaság működtette. A Vaskapu, amely egyébként Newcastle dokkjaiban épült, 4000 tonnás, 110 méter hosszú és 13 méter széles, kétárbocos teherszállító gőzös volt. Jórészt magyar árukat szállított, a hajó és a rakomány értéke körülbelül 250.000 korona volt.

A robbantás után a hajó két napig füstölgő roncsait bevontatták a burgaszi kikötőbe, ahol igyekeztek mihamarabb vizsgálat alá vonni. Már az ezt megelőző első híradások is azt latolgatták, hogy a Vaskaput bűnös kezek pusztították el: macedón felkelők robbantottak rajta.

A Budapesti Hírlap Burgaszba küldött tudósítója szeptember 5-én már azt táviratozta haza, hogy a hajót pokolgép robbantotta föl, mely úgy volt összeállítva, hogy a konstantinápolyi kikötőben aktiválódjon. Ám annak következtében, hogy a hajó késében volt, már előbb robbant rajta a dinamit vagy a nitroglicerin.

A hivatalos vizsgálat kiderítette, hogy két robbanás történt egymás után hét percnyi időközben. Az első robbanásnál a hajó elülső része, az első osztályú szalon és a parancsnoki híd repült a levegőbe.

A Vaskapu tragédiája a felháborodáson és a gyászon kívül idehaza rendkívüli izgalmat okozott. A Rákóczi-szabadságharc kitörésének 200. évfordulós ünnepségét betetőző úgynevezett Rákóczi-zarándoklat útvonala ugyanis érintette a területet.

A több száz, sőt több ezerre előzetesen vizionált zarándoksereg helyett végül mindössze százfőnyi csoport küldetését sikeresen teljesítette a Rákóczi-kultusz jegyében.

A merénylet román felségterületen történt, ezért a román hatóságok indítottak vizsgálatot a robbanás okának kiderítésére… A hajó elleni merénylőkről, a valódi okokról azonban utólag gyakorlatilag semmit sem sikerült kideríteni.

Ajánlott Cikkek