Hírek

A hentes és a vitatkozó vásárlók

Tegnap elhalasztották az Európai Bizottság és az AstraZeneca tárgyalását, mert amikor számonkérték a gyógyszergyártót, hogy miért vágta vissza az uniós szállításokat, képviselőik egyszerűen kivonultak a tárgyalásról! Aztán persze kicsit kozmetikázva úgy jelent meg a hír, hogy a találkozót nem tartották meg, mert a gyógyszergyár előzetes kérésére elhalasztották, amit az EB el is fogadott… Eddig a zűrzavar, de mára kiderült, hogy az utóbbi verzió a valóság.

Az EU folyamatosan kéri a vállalatot, hogy gyorsítsa fel a kiszállításokat, mire a cég annyit közölt, hogy gyártási nehézségei vannak. Ez érdekes kifogás, miután korábban elég komoly szócsatában olyan dolgok kerültek szóba, amit nehezen lehet most gyártási nehézségkét értelmezni!

Nem kis elmaradásban van pedig az AstreZeneca, úgy tűnik, hogy a szerződéses mennyiségnek csak a negyedét képes biztosítani, ezért az EU egyértelmű szerződésszegést kiált. A gyógyszergyár pedig nem ad elfogadható magyarázatot. Most – ha minden igaz – a mai napon lesz tárgyalás, de azért nem árt megnézni, hogy honnan indul a dolog!

„Az EU egészségügyi biztosa, Stella Kyriakides szerint elfogadhatatlan, hogy az AstraZeneca bejelentette, hogy az európai gyárainak problémái miatt csak az EU-nak ígért vakcinák 25 százalékát tudja szállítani, a kiesést pedig nem hajlandó a brit gyárából pótolni” – így írt a Guardian.

A gyógyszergyár arra hivatkozott, hogy a brit kormánnyal szerződést kötött arról, hogy a brit gyárban készült oltóanyagból először a briteket oltják az elsőként elkészülő oltóanyaggal. Azt is közölték, hogy ez három hónappal korábban volt, mint ahogy az EU-val megállapodtak volna. Igen ám, csakhogy az EU-megállapodás erre vonatkozóan nem tartalmaz kikötéseket (vagy nem tud róla az EU egészségügyi biztosa nem tud róla?), így nem csoda a kapott válasz sem:

“Elutasítjuk azt a logikát, hogy azt kell először kiszolgálni, aki hamarabb érkezett. Ez lehet, hogy a hentesnél működik, de szerződéseknél nem, ahogy a mi elővásárlási megállapodásunknál sem”

Az EU 400 millió adag vakcinát kötött le, úgy, hogy áprilisig megtörténik 100 millió adag leszállítása, de a brit kormány ragaszkodik hozzá, hogy a cég kizárólag azután szállítson más országoknak szállítani, ha már legalább 100 millió adagot leszállított Nagy-Britannia számára! Boris Johnson persze a tőle megszokott suta stílusban közölte, hogy sajnálatos lett volna, ha kormánya csatlakozik a közös beszerzéshez. Erre a mondatra nyilván kinyílt a bicska az Uniónál…

Ezt a helyzetet kell tehát rendbe tenni, a baj csak az, hogy most ez EU illetékesei és a gyógyszergyár egyeztetnek, miközben ez egy három szereplős történet… Sajnos így nem várható teljeskörű megoldás, de olyan, ami számunkra (mint EU-tag) jobb lenne, mint most, talán még lehetséges. Nem véletlen tehát, hogy az orosz vakcina irányába mozdult el a magyar kormány, nyilván ezeket a körülményeket már korábban felismerték.

A tárgyalásokhoz sok sikert kívánunk, a mi érdekünk is az, hogy végre meginduljanak a szállítások a megállapodásnak megfelelő mennyiségekkel!

Ajánlott Cikkek