Hírek

A hét kérdése: Háború van?

Nem szerencsére ott még nem tartunk, mivel az orosz katonák – mint azt Putyin elmondta – arra kaptak engedélyt az immár elismert Luhanszk és Donyeck vezetőitől, hogy az orosz hadsereg állandó katonai bázisokat létesítsen területükön. A katonák tehát átlépték a határt, de szigorúan azokon a területeken maradtak, amelyek ténylegesen a szakadárok kezén vannak.

Borítóképen: A donbászi de facto politikai helyzet térképe 2014 novemberében (beleértve a Donyecki és Luganszki Népköztársaságot) (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: STUmaps, licenc: CC BY-SA 4.0)

Maradt tehát esély arra, hogy békésen rendeződjön az ügy, de egyelőre igen rossz irányba mennek a folyamatok. Nagy kérdés ugyanis, hogy Lavrov és Blinken amerikai, illetve orosz külügyminiszterek a tegnapi események után egyáltalán találkoznak, vagy sem. És ha találkoznak is, vajon létrejön az a videó-csúcstalálkozó, amit Emmanuel Macron bejelentett, ugyanakkor a Kremltől olyan jelzés jött, hogy egyáltalán nem biztos még, hogy közvetlen megbeszélést folytat a két elnök. Ne felejtsük el, hogy Biden pedig azt mondta, hogy feltétele a Putyinnal való találkozásnak az, hogy Oroszország ne támadja meg Ukrajnát!

Tegnap este viszont Oroszország elismerte a szakadár területek függetlenségét, majd katonái átlépték a határt… Ez most támadás, vagy sem?

Az Egyesült Államok szerint minden bizonnyal támadás, de legalábbis Oroszországot mindenképpen agresszornak tekinti, ahogy vélhetően Oroszország is agresszorként tekint Ukrajnára, hiszen a szakadár területek egy része felett az ukrán kormányerők tartják ellenőrzésük alatt.

Elvileg a szakadár területek határai elvileg tisztázottak, de a gyakorlatban ez nem érvényesül… De nem is ez a fontos most, hanem az, hogy a szankciókon kívül mit lép Washington. Amennyiben nem tárgyal Moszkvával, nagy eséllyel romlik a helyzet, és persze tárgyalások esetén sem biztos a megállapodás, mert eddig a Nyugat még nem állt elő avaslatokkal, csak megismételte a NATO-ra vonatkozóan a nyitott ajtók politikájáról szóló határozott álláspontját.

És a végére egy rossz hír; Moszkva nem tudja tovább növelni a nyomást, csak úgy, ha valóban fegyveres konfliktusba keveredik az ukrán kormányerőkkel. Na az tényleg háborút jelent!

Ajánlott Cikkek