Hírek

A Heute című osztrák lap szerint neonácik vannak az ukrán fegyveres erők soraiban

Az ukrán csapatok részeként működő Azov-ezred egy neonáci alakulat. Március 23-án, szerdán írta a Heute osztrák kiadása. A lap ezzel annak a véleményének adott hangot, hogy neonácik vannak az ukrán fegyveres erők soraiban.

Borítóképen: Az Azov zászlóalj egyik katonája nehéz géppuskával Mariupol közelében, 2014-ben (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Carl Ridderstråle, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

„Moszkva terve többek között a szélsőjobboldali ukrán Azov-ezred megsemmisítése. Ennek az ezrednek a harcosai viszont az ellenségnek tekintett oroszok megsemmisítésének szentelték magukat. De az ukrán hatóságok sincsenek megelégedve a nacionalistákkal” – áll a cikkben.

A cikk szerzője emellett aggodalmának ad hangot amiatt, hogy az Azov egyre kevésbé engedelmeskedik a kijevi hatóságoknak. Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt is bírálták. Az osztrák média azzal vádolja, hogy nem tett semmit a jobboldali radikálisok ellen, amikor három évvel ezelőtt vezette az országot.

A lap megemlíti még, hogy Ausztriában egyébként Alexander Van der Bellen osztrák elnök és szlovén kollégája, Borut Pahor március 15-én megjelent közös nyilatkozatában az ukrajnai béke elérésének kizárólagos módjaként egyértelműen a politikai pátbeszéd folytatásában határoztak meg. Ezzel összefüggésben a politikusok örömmel üdözölték Moszkva és Kijev döntését a tárgyalások folytatásáról.

Ajánlott Cikkek